Επιστρέφουν τα λουλουδάδικα της Βουλής. Ένα “μνημείο” της Αθήνας με ιστορία 89 ετών…

Ο τόπος μας

Τα λουλουδάδικα της Βουλής, ένα τοπόσημο της Αθήνας με ιστορία που ξεκινά το 1932, πρόκειται να αναβιώσουν το επόμενο διάστημα, κατόπιν της απόφασης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να προκηρύξει διαγωνισμό για τη μίσθωση των τεσσάρων καταστημάτων, που είναι σήμερα κλειστά. Η απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού έχει ληφθεί και από το φθινόπωρο η εικόνα αυτή αναμένεται να είναι καθημερινή.

Όταν το 1932 αποκαλύφθηκε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής, που εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε στους χώρους των πρώην ανακτόρων. Μάλιστα ο Βενιζέλος επέβλεπε προσωπικά την ανακαίνιση.

Ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας.

Παράλληλα, τα ανθοπωλεία αποτελούσαν και τους κύριους προμηθευτές λουλουδιών του Παλατιού. Τα μαγαζάκια αυτά σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, που τα στήριξε και με τα άνθη τους οι νοικοκυραίοι στόλιζαν τα μπαλκόνια και τις αυλές, που είχαν σχεδόν όλες οι οικίες της πόλης. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε ένα είδος «προστασίας», ώστε να μη μπορεί να αλλάξει η χρήση τους. Πέρασε μια ρήτρα που όριζε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει η χρήση των καταστημάτων. Έτσι για πολλές δεκαετίες διασφαλίστηκε η λειτουργία τους και άντεξαν στο χρόνο όσο λίγα επαγγελματικά στέκια στην πόλη, όπως αναφέρει η mixanitouxronou.gr

louloudadika

Τα ανθοπωλεία έγιναν σημείο ραντεβού, τοπωνύμιο, ζωντανό μνημείο της Αθήνας. Τα μαγαζάκια αυτά γνώρισαν στιγμές δόξας… Ωστόσο, η κρίση, τα επεισόδια και η γενικότερη «πτώση» του κέντρου, σταδιακά τα οδήγησε  σε μαρασμό με αποκορύφωμα ότι πριν από λίγα χρόνια είχε προταθεί η μετατροπή τους σε ΚΕΠ ή πωλητήρια του Ιδρύματος της Βουλής. Τελικά όμως η πρόταση απορρίφθηκε.

Πλέον, δύο καταστήματα αντέχουν και λειτουργούν. Είναι εντυπωσιακό όμως το πόσο αλλάζει η όψη του δρόμου στη θέα των ανθοπωλείων. Είναι μια ανάσα αισθητικής και μια αναφορά στο παρελθόν, όλων όσων έζησαν ή απλά κάποια στιγμή επισκέφθηκαν το κέντρο της πόλης.

Σύνολο επισκέψεων 1,527 , Σήμερα 3