Ένας “φτωχός και μόνος κάου-μπόυ”… Το αξέχαστο πάρτυ στην παραλία με 70.000 κόσμο. Βίντεο

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του “φτωχού και μόνου κάου-μπόυ” του ελληνικού πενταγράμμου. Συνθέτης και τραγουδοποιός με ξεχωριστό ήχο, επηρεασμένο από την αμερικανική τζαζ και σουίνγκ. Με μουσική, και στίχους που μιλούν με αλήθεια και χιούμορ για καθημερινά συμβάντα, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν από τους δημοφιλέστερους τραγουδοποιούς της γενιάς του.

Πολλά τραγούδια του αγαπήθηκαν πολύ («Στη Βουλιαγμένη», «Το Ματς», «Χαμηλή πτήση», «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», «Ντίσκο», «Που βαδίζουμε κύριοι»). Είχε κάνει πολλές ζωντανές εμφανίσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Στην πολύχρονη πορεία του συνεργάστηκε με πληθώρα καλλιτεχνών, καταξιωμένων αλλά και νεότερων, από όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού.

Ιδιαίτερη μνεία απαιτεί η πρώτη μεγάλης κλίμακας συναυλία του, το πάρτυ στη Βουλιαγμένη, που έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 και συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα (άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 100.000). Στο πάρτυ εμφανίστηκαν ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα.

Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτυ κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο στην παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού. Από πολλούς το Πάρτυ στη Βουλιαγμένη θεωρήθηκε το ελληνικό Woodstock. Ο Κηλαηδόνης ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, επιλέγοντας φυσικούς χώρους.