Η μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα με το “ελληνικό χαβιάρι”. Με ιαματικές ιδιότητες και εξαίρετο αλάτι

Ο τόπος μας

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σύστημα λιμνοθάλασσας της Ελλάδας, με έκταση περίπου 22.000 στρέμματα. Τα ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου είναι ιδανικός χώρος ιχθυοπαραγωγής, καθώς προσφέρουν άφθονη τροφή στα ψάρια και ένα τέλειο μέρος για αναπαραγωγή. Είναι επίσης ένας τόπος που σφύζει από ζωή, με περισσότερα από 280 είδη πουλιών να καταγράφονται στην περιοχή, δηλαδή περίπου το 75% του συνολικού αριθμού των ειδών της Ελλάδος.

Η σπουδαιότητα αυτού του οικοτόπου οδήγησε στην προστασία της από την συνθήκη Ramsar και στην ένταξη της στο δίκτυο Natura 2000. Το ιδιαίτερο τοπίο έχει επηρεάσει βαθύτατα την ανθρώπινη δραστηριότητα: εδώ θα δει κανείς τις “πελάδες”, τα ξύλινα σπίτια που είναι χτισμένα στο νερό ενώ την επιφάνεια της λιμνοθάλασσας διασχίζουν οι “γαϊτες”, ένας τοπικός τύπος βάρκας, κατάλληλης για ρηχά νερά.

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου : Η Περικαλλέα Λίμνη - ΑγρίνιοCulture

Στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου παράγεται εξαιρετικό ψάρι, τόσο από τους ελεύθερους αλιείς όσο και από τα “ιβάρια” , δηλαδή τα φυσικά ιχθυοτροφεία που λειτουργούν σαν συνεταιρισμοί ψαράδων. Εδώ παράγεται επίσης και το περίφημο αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το “ελληνικό χαβιάρι”. Παράγεται από τα αβγά στις ωοθήκες της μπάφας, του θηλυκού κέφαλου, που ζει στη λιμνοθάλασσα, τα οποία αλατίζονται, ξεραίνονται και επικαλύπτονται με μια λεπτή στρώση φυσικού κεριού.

Η πλούσια σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα λάσπη φημίζεται για τις ιαματικές της ιδιότητες, με χιλιάδες ανθρώπους να επωφελούνται κάθε χρόνο. Τέλος, εδώ υπάρχουν οι μεγαλύτερες αλυκές της χώρας, με μια παραγωγή που μπορεί να φτάσει τους 120.000 τόνους. Η παραγωγή αλατιού στην περιοχή χρονολογείται από τον 14ο αιώνα και συνεχίζεται ως τα σήμερα με αναλλοίωτη την βασική μέθοδο παραγωγής: η θάλασσα στεγνώνει κάτω από την επίδραση του ήλιου και του ανέμου, δημιουργώντας το αλάτι.

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Εκπληκτικές φωτογραφίες από ένα φυσικό καμβά της Ελλάδας! | Patras Events

Στα ήρεμα νερά της λίμνης καθρεφτίζονται οι ερωδιοί, οι λευκοτσικνιάδες και οι αγριόπαπιες ενώ κάθε τόσο βουτούν για βρουν την τροφή τους. Αλλά κατοίκους έχει αμέτρητους η λίμνη, άλλους μόνιμους και άλλους περαστικούς που κάνουν εδώ την στάση τους στο μακρύ, μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Εκτός από υδροβιότοπος, τα νερά της είναι και ιαματικά και γι αυτό κάθε καλοκαίρι θα δείτε τον δρόμο της Αγίας Τριάδας, στο μέσον περίπου της διαδρομής προς Τουρλίδα, να κατακλύζεται από λουόμενους που έχουν απλώσει στο σώμα τους τον ευεργετικό άργιλο. Στο εκκλησάκι αυτό που φαίνεται από τον δρόμο, στις 25 Μαρτίου του 1826, δόθηκε μια ηρωική μάχη όπου μόλις 150 υπερασπιστές της πόλης κατατρόπωσαν υπεράριθμους εισβολείς.

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, άλλοτε και τώρα | Πεμπτουσία

Σύνολο επισκέψεων 657 , Σήμερα 1