Όταν διασχίζεις αυτό το φαράγγι νομίζεις ότι σε… χειροκροτούν

Ο τόπος μας

Βλέπετε το επιβλητικό Κουρταλιώτικο φαράγγι, που ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ, του νομού Ρεθύμνου, περίπου 22χλμ από την πρωτεύουσα του νομού και καταλήγει στην εκπληκτική παραλία της Πρέβελη, η οποία βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος.

Το συνολικό του μήκος φτάνει περίπου τα 3 χλμ. Κοντά στις εκβολές του, το ποτάμι ονομάζεται και Μεγάλος Ποταμός. Η περιοχή γύρω από αυτόν είναι κατάφυτη από φοίνικες, που προσδίδουν μια εξωτική πινελιά στο πανέμορφο τοπίο.

Η ονομασία Κουρταλιώτικο φαράγγι και ποταμός προέρχεται από την λέξη κούρταλα, η οποία στην τοπική διάλεκτο σημαίνει χειροκρότημα. Λόγω της γεωμορφίας των τοιχωμάτων του φαραγγιού και των πολλών σπηλαίων που δημιουργούνται, όταν φυσάει αέρας ακούγονται ήχοι που θυμίζουν χειροκροτήματα.

Κατά μήκος του, οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές από ασβεστολιθικά πετρώματα αγγίζουν τα 500 μέτρα και είναι γεμάτες από σπηλιές, όπου ζουν πολλά είδη πτηνών και κυρίως αρπακτικά, κάτι που καθιστά το φαράγγι Κουρταλιώτη σημαντικό όχι μόνο εγχώριο, αλλά και διεθνή βιότοπο.