Με ένα ταίρι για μια ζωή…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Οι κύκνοι είναι μονογαμικά, ζευγαρώνουν με ένα ταίρι για μια ζωή… Και μπορούν να πεθάνουν, κυριολεκτικά, από τη στεναχώρια τους όταν πεθάνει το ταίρι τους. Άλλωστε, η φράση ”κύκνειο άσθμα” προήλθε από την αποχαιρετιστήρια μελωδία του κύκνου που βλέπει το ταίρι του να πεθαίνει. Η φράση προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο κύκνος, που γενικά δεν έχει καλή φωνή, όταν διαισθανθεί ότι θα πεθάνει, κελαηδάει πολύ γλυκά.

Αναπαράγονται σε λίμνες με καλαμιώνες. Η ερωτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει αμοιβαίο βύθισμα του ράμφους ή στάσεις με τα κεφάλια τους ενωμένα. Το θηλυκό επωάζει κατά μέσον όρο 6 αβγά, ανοιχτόχρωμα και χωρίς κηλίδες, ενώ το αρσενικό είναι άγρυπνος φύλακας, ενώ σε μερικά είδη το αρσενικό συμμετέχει και στην επώαση. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής το ζευγάρι κάνει χορευτικές φιγούρες.

Κλωσάνε τα αβγά τους στο Δέλτα του Έβρου, στην τεχνητή λίμνη του Άγρα στην Έδεσσα, στη λίμνη Ορεστιάδα της Καστοριάς και περιστασιακά, σε άλλους υγροβιότοπους. Τα μικρά γεννιούνται με κοντό λαιμό και χνουδωτά, αν και είναι ικανά να πετούν και να κολυμπούν μόλις μερικές ώρες αφού εκκολαφθούν. Οι γονείς τα φροντίζουν προσεκτικά για πολλούς μήνες, ενώ σε ορισμένα είδη η μητέρα τα μεταφέρει στην πλάτη της.