Ένας μύθος που “γκρεμίζουν” οι επιστήμονες… Παχαίνουν ή όχι οι ξηροί καρποί;

Διατροφή

Οι ξηροί καρποί είναι ανάμεσα στις τροφές που συστήνουν οι επιστήμονες να καταναλώνετε,  καθώς είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, ευεργετώντας το μικροβίωμα του εντέρου, το ανοσοποιητικό, την καρδιά.

Πολλοί, αν και γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητές τους, είναι επιφυλακτικοί στην κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε λιπαρά και της υψηλής ενεργειακής τους πυκνότητας. Οι κλινικές μελέτες, ωστόσο, δεν υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση…

Οι τυχαιοποιημένες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητικά ιδρύματα, κυρίως από ΗΠΑ και περιλάμβαναν κατά κύριο λόγο συμμετέχοντας υπέρβαρους ή παχύσαρκους, εξέτασαν μια ευρεία γκάμα διαφορετικών ξηρών καρπών με μέση δόση τα 45,5 γραμμάτια και για διάρκεια 8 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδεόταν με μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας περίπου 7% και η υψηλότερη κατανάλωση σχετιζόταν με απώλεια βάρους και μείωση κινδύνου πρόσληψης βάρους.

Ακόμη, συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο αυξημένης περιφέρειας της μέσης, με τις μετρήσεις λίπους να είναι χαμηλότερες στις δόσεις άνω των 45,5 γραμμαρίων την ημέρα, δείχνοντας τη σχέση μεταξύ ποσότητας και οφελών. Όσον αφορά τον δείκτη μάζας σώματος, την περιφέρεια μέσης και την αναλογία μέσης-γοφών, η μέγιστη προστατευτική δόση ήταν περίπου στα 50 γραμμάρια την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρά την υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν συνδέεται με πρόσληψη βάρους. Όπως επισημαίνουν τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που περιέχουν σε υψηλές ποσότητες φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη θερμική επίδραση (επίδραση της τροφής στην αύξηση του μεταβολισμού) σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά, ενώ ταυτόχρονα ο κορεσμός που παρέχει η πρωτεΐνη και οι φυτικές τους ίνες είναι μεγάλος, που σημαίνει ότι όταν τρώτε ξηρούς καρπούς, δεν θα πεινάσετε, άρα και δεν θα τσιμπολογήσετε σύντομα. Επίσης, ρόλο παίζει και η φυσική τους δομή, όπου δεν απορροφώνται όλα τα  λιπαρά.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι με βάση αυτά τα δεδομένα, η προσθήκη 40-45 γραμμαρίων ξηρών καρπών την ημέρα στη διατροφή θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη. Οι επικεφαλής της μελέτης, λοιπόν, καταλήγουν ότι τα τωρινά δεδομένα δείχνουν ότι η ανησυχία που υπάρχει διάχυτη για την κατανάλωση ξηρών καρπών και την αύξηση βάρους φαίνεται να είναι ανυπόστατη…