Επιστήμονες: Αυτός ο Ιούλιος ήταν «άνευ προηγουμένου», εδώ και χιλιάδες χρόνια…

Περιβάλλον

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus θεωρούν ότι ο φετινός Ιούλιος θα είναι «με μεγάλη βεβαιότητα ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ», ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου του 2019.

Το φαινόμενο αυτό πιθανότατα είναι «άνευ προηγουμένου» εδώ και χιλιάδες χρόνια και δεν αποτελεί παρά μόνο μια «πρόγευση» του μελλοντικού κλίματος του πλανήτη, εκτιμούν οι δύο οργανισμοί.

Από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά -που τώρα πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες- μέχρι την ακραία ζέστη στη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, τις νότιες ΗΠΑ και ένα τμήμα της Κίνας, απ’ όπου αμέσως μετά πέρασε ο τυφώνας Ντοκσούρι, αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον έξι νεκρούς στις Φιλιππίνες: οι ενδείξεις της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στον άνθρωπο εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα.

Μολονότι άλλες περιοχές βιώνουν ένα ήπιο ή ακόμη και δροσερό καλοκαίρι, στη βόρεια Ευρώπη, οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: «Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι αυτός ο Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ», προβλέπουν ο WMO και το παρατηρητήριο Copernicus.

Οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου είναι ήδη οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί στα χρονικά. Με βάση τα στοιχεία του Copernicus, που διαθέτει πλήρη δεδομένα από το 1940, δεν χρειάζεται καν να περιμένουν οι επιστήμονες να τελειώσει ο μήνας για να επιβεβαιώσουν το «ρεκόρ».

Εκτός από την ακρίβεια των σύγχρονων μετρήσεων, τα δεδομένα που παρέχει η παλαιοκλιματολογία (από το μέγεθος των δακτυλίων των δέντρων ή τους πυρήνες πάγου) αφήνουν να εννοηθεί ότι οι σημερινές θερμοκρασίες «δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία μας, εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, ο διευθυντής της Κλιματικής Υπηρεσίας του Copernicus (C3S). Μπορεί μάλιστα να μην έχουν προηγούμενο «σε μια περίοδο πολύ μεγαλύτερη, ίσως ακόμη και 100.000 ετών», πρόσθεσε.