Τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης δικαιώνονται… Νέο πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς από κακόβουλη ενέργεια

Κοινωνία

Τα γαϊδουράκια «ταξί» στη Σαντορίνη εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, από φιλοζωικές οργανώσεις και ακτιβιστές, που ζητούν να μπει ένα τέλος στο «βασανιστήριο», όπως το χαρακτηρίζουν των ζώων τα οποία, όπως επισημαίνουν, υποχρεώνονται να κάνουν 20λεπτη διαδρομή Λιμάνι – Φηρά και το αντίστροφο, φορτωμένα στην πλάτη τους τουρίστες, κάτω από το καυτό ήλιο του καλοκαιριού για 10 ώρες την ημέρα.

Τις καταγγελίες φιλοζωϊκών οργανώσεων, φαίνεται ότι τις έλαβε σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση και ετοίμασε ειδική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς που αφορά στα γαϊδουράκια. Δεν τα απαγορεύει, αλλά ρυθμίζει ώρες καλύτερες συνθήκες, όπως ξεκούραση, ώρες που πρέπει να εργάζονται ώστε να αποφεύγουν ακραία καιρικά φαινόμενα, τροφή, μέγιστο αριθμό επιβατών κτλ.

Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου είναι η αυστηροποίηση των σχετικών ελέγχων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τις ελεγκτικές αρχές θα επιβάλλονται στους παραβάτες αυστηρές ποινές. Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 30.000 €.

Σημειώνεται ότι, παγκοσμίως, περίπου 50 εκατομμύρια γαϊδούρια και μουλάρια τυγχάνουν εκμετάλλευσης για τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων. Στη Σαντορίνη ο συνολικός πληθυσμός των τετραπόδων έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες κατά 96%. Σύμφωνα με στοιχεία του πανεπιστημίου Αθηνών, το 1955 υπήρχαν στο νησί 508.000 γαϊδουράκια, το 2015 είχαν καταγραφεί 12.000, αλλά σήμερα δεν έχουν απομείνει περισσότερα από 2.000.

Στην Ελλάδα, τα γαϊδουράκια έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στη πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων περιοχών της χώρας μας, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα (Σαντορίνη). Καθώς οι δύσβατες διαδρομές του νησιού με τις πολλές σκάλες χρειάζονται την συνεργασία του γαϊδάρου και του αναβάτη (αγωγιάτης). Έτσι το γαϊδούρι πάντα αποτελούσε τον καλύτερο συνεργάτη τον ανθρώπων της Σαντορίνης. Κυρίως μετέφεραν τα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης για τους κατοίκους του νησιού από και προς το Παλιό Λιμάνι. Επίσης, μετέφεραν και επισκέπτες στα απομακρυσμένα χωριά της Σαντορίνης.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς

Οι «μαύρες» σελίδες του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

Ωστόσο, σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο τέθηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς με τον πρωθυπουργό να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα μέλη των οικογενειών μας». Με το νομοσχέδιο εισάγεται ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα. Αποκτούν ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας από κάθε κακόβουλη ενέργεια, αλλά και κανόνες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους.

Λόγος γίνεται για κάθε είδους ζώο ή πτηνό που δεν είναι άγριο ή επικίνδυνο. Αλλά με το νομοσχέδιο προστατεύονται και τα ζώα – οδηγοί (όπως τα σκυλιά που καθοδηγούν τους τυφλούς), τα ζώα φύλακες, καθώς και τα ζώα αγροτικής εργασίας.

Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει πλέον ρητά τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης).

Επίσης, για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, μέσω του οποίου τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου.