Υποχωρεί το έδαφος κάτω από τα πόδια τους… Σημαντικές ζημιές σε σπίτια

Περιβάλλον

Με ανησυχία παρακολουθούν οι κάτοικοι την εξέλιξη ενός νέου κατολισθητικού φαινομένου στον οικισμό Αγία Μαρίνα της κοινότητας Καρίτσας Δολόπων, στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Ήδη ο δήμαρχος της περιοχής ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο οικισμός και να αποσταλεί κλιμάκιο ειδικών από το ΙΓΜΕ για την εκτίμηση της εξέλιξης του φαινομένου αλλά και να υποδειχθούν τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων.

Από σήμερα σημειώνεται κατολισθητικό φαινόμενο σε μεγάλη ακτίνα, με αβέβαιη εξέλιξη και άγνωστες επιπτώσεις στην ασφάλεια του οικισμού. Έτσι επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι το διαταραγμένο από τον «ΙΑΝΟ» γεωλογικό υπόβαθρο των Αγράφων θα δίνει και νέες κατολισθήσεις. Μετά τις νέες καταπτώσεις της Πεζούλας από την πρόσφατη νεροποντή, έρχεται να προστεθεί και η σοβαρή καθίζηση που είναι σε εξέλιξη στον οικισμό Αγία Μαρίνα κοινότητας Καρίτσας Δολόπων (παλαιά ονομασία Πλακωτό).

Κλιμάκιο του Δήμου λίμνης Πλαστήρα και επιστήμονες, αλλά και τη συνδρομή ειδικού συνεργάτη γεωλόγου – περιβαλλοντολόγου, επισκέφθηκαν άμεσα τον οικισμό, όπου διαπίστωσαν ότι μέχρι στιγμής τρεις κατοικίες καθώς και το μοναδικό κατάστημα του οικισμού έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.Λίμνη Πλαστήρα : Ανησυχία από κατολισθήσεις | in.gr

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα κτίσματα είναι ακατάλληλα προς διαμονή, ενώ εκφράζονται φόβοι για την ασφάλεια του οικισμού. Ο δήμαρχος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως η κατάσταση είναι δύσκολη και θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο κρατικός μηχανισμός. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η κατολίσθηση αυτή είναι απόρροια του κυκλώνα «Ιανός», ο οποίος φαίνεται ότι ενεργοποιεί τον γνωστό στην επιστημονική κοινότητα φλύσχη των Αγράφων. “Είμαστε σε επιφυλακή για να προλάβουμε τα χειρότερα», ανέφερε ο δήμαρχος.

Σύνολο επισκέψεων 1,449 , Σήμερα 1