Μετεωρολόγοι. Οι γλάροι δείχνουν την κακοκαιρία που έρχεται… Πως αντιδρούν…

Περιβάλλον

Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν διάφορα “σημάδια” του καιρού για να προβλέψουν τις καιρικές συνθήκες που θα έρχονταν.
Ακόμη και σήμερα όμως η κληρονομιά των προσωπικών παρατηρήσεων του ανθρώπου συνεχίζει να βοηθά στην καλύτερη πρόγνωση και διατύπωση των επερχόμενων φαινομένων της κάθε περιοχής.

Παρόλα αυτά, τα γνωμικά και οι προσωπικές παρατηρήσεις που για αιώνες βοηθούσαν τους ανθρώπους στην πρόγνωση των καιρικών φαινομένων θα πρέπει να συνδυάζονται πλέον με τις σύγχρονες προγνωστικές προσπάθειες των επαγγελματιών μετεωρολόγων της κάθε χώρας και με τη βοήθεια οργάνων για καλύτερα αποτελέσματα.

Πάντως, σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί οι γλάροι μετακινούνται προς τη στεριά πριν τις κακοκαιρίες του χειμώνα, όπως αυτή που αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Ήδη αρκετοί έχουν παρατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά των γλάρων και τώρα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Ζηνοβία”, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με το meteo.gr, όπως και πολλά άλλα πτηνά, οι γλάροι αντιλαμβάνονται τις μικρές αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης και συμπεριφέρονται ανάλογα, ώστε να προστατευτούν από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη θάλασσα.

Έτσι, ακόμη και μέρες πριν αρχίσει μια ισχυρή κακοκαιρία, θα δείτε γλάρους να πετούν σε ομάδες πάνω από την περιοχή σας αναζητώντας τροφή, όχι απαραίτητα γιατί δεν βρίσκουν αρκετά ψάρια να τραφούν στη θάλασσα, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι.
Οι φωνές των πουλιών, το πέταγμα και οι μετακινήσεις τους, φανερώνουν μεταβολές των καιρικών καταστάσεων.
— Όταν οι γλάροι πετούν πάνω από τη στεριά σημαίνει ότι έρχεται κακοκαιρία. Όταν κράζουν δυνατά ταυτόχρονα έρχεται μεγάλη καταιγίδα.”
— Όταν οι γλάροι από το πρωί αφήνουν τους βράχους και πετούν μακρυά στο πέλαγος, είναι σημείον καλού καιρού.”