72 εκκλησίες κατεδαφίστηκαν και τα οικοδομικά υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση της…

Η Ελλάδα παλιά...

Η φωτογραφία είναι του 1870. Φαίνεται η Μητρόπολη Αθηνών και η ευρύτερη περιοχή.

Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αθήνας είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε το 1862. Τον σχεδιασμό ανέλαβε ο Δανός αρχιτέκτονας, Θεόφιλος Χάνσεν, που σχεδίασε την Ακαδημία Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Τα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια του Χάνσεν ήταν ένας συνδυασμός δυτικών στοιχείων αναγεννησιακού και γοτθικού χαρακτήρα. Ωστόσο, οι εργασίες διακόπηκαν μετά από έναν χρόνο λόγω έλλειψης χρημάτων. Το υπέρογκο για την εποχή ποσό κατασκευής, καλύφθηκε από εράνους, από την εκποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας και από προσωπικές δωρεές του Βασιλιά Όθωνα και του ευεργέτη Γεωργίου Σινά.

Συνολικά 72 εκκλησίες κατεδαφίστηκαν για να χρησιμοποιήσουν το υλικό τους στην οικοδόμηση της Μητρόπολης. Τα εγκαίνια της εκκλησίας πραγματοποιήθηκαν 21 Μαΐου 1862.
Εκεί εορτάστηκε το 1864 η Ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα, οι στέψεις, και οι γάμοι των Ελλήνων Βασιλέων καθώς και οι κηδείες πρωθυπουργών και άλλων σημαντικών προσώπων.

Στο εσωτερικό του ναού, σε μαρμάρινη λάρνακα που είναι έργο του Γιαννούλη Χαλεπά, φυλάσσεται το σκήνωμα του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, καθώς και της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας. Η φωτογραφία είναι του Κωνσταντινίδη και αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com

 15 Σύνολο επισκέψεων,  2 Σήμερα είδαν