Φωτίζουν το στολίδι τους…

Πολιτισμός

Η απόφαση ελήφθη για τον φωτισμό και ανάδειξη του βραχώδους πρανούς του Κάστρου της νήσου Σκύρου. Ήδη υπεγράφη σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία χρηματοδοτεί το έργο προϋπολογισμού 50.000€  και την εκτέλεση θα αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας.

Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της πρόσβασης και ασφαλούς επίσκεψης του μνημείου, όπως και η ολοκληρωμένη ανάδειξή του οχυρωμένου μνημειακού συνόλου, σε συνδυασμό με τις αναστηλωτικές εργασίες, που υλοποιούνται ήδη στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου της Σκύρου.

To Κάστρο της Σκύρου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας της Σκύρου σε έναν βράχο ύψους 179 μέτρων. Ήταν το καταφύγιο των κατοίκων του νησιού σε δύσκολες περιόδους και μέχρι και το 19ο αιώνα.

Η Καστροπολιτεία διαιρείται σε δύο επίπεδα: στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου (963 μ.Χ.) με σωζόμενο μέρος της οχύρωσης ενώ στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται o αποκατεστημένος Ναός της Επισκοπής (895 μ.Χ.), μεσαιωνικές υδατοδεξαμενές, μεταβυζαντινά ναΰδρια, ερείπια κτισμάτων (προβοκάδες) καθώς και σημαντικό σωζόμενο τμήμα της οχύρωσης η οποία κυρίως αποδίδεται στη μεσαιωνική περίοδο. Φωτογραφία από Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας.

Σύνολο επισκέψεων 1,784 , Σήμερα 1