Ο κορυφαίος γλύπτης με το παγκόσμιας ακτινοβολίας έργο. Σπάνιο ντοκουμέντο

Εμπνεύσεις... τέχνης Σαν Σήμερα

Ο σπουδαίος γλύπτης Χρήστος Καπράλος έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, 20 Ιανουαρίου 1993…

Θεωρείται ο σημαντικότερος ίσως Έλληνας γλύπτης-μοντερνιστής του 20ου αιώνα, επειδή με την πορεία του κατέδειξε ότι η ελληνική τέχνη μέσα στο «εθνικό», ανθρωποκεντρικό της πλαίσιο μπορούσε εντέλει να γίνει και παγκόσμια.

Γεννημένος στο Αγρίνιο το 1909 ήταν της γενιάς του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Νικολάου και του Ελύτη.

Εκτός από τις ανθρωπόμορφες φιγούρες του εντυπωσιακά είναι τα έργα του μεγάλων διαστάσεων, όπως η μνημειακή ζωφόρος 41 μέτρων, το «Μνημείο της Μάχης της Πίνδου», στο οποίο απεικονίζονται σκηνές από το έπος του ’40, την Κατοχή και την Αντίσταση. Έργο που έγινε γνωστό ως η Ζωφόρος της Πίνδου. Σήμερα το έργο βρίσκεται από το 2002 στο περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων.

«Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου» θεωρείται παγκόσμιας ακτινοβολίας έργο, καθολικό και διαχρονικό, σμιλεμένο από το 1951 ως το 1956 σε αιγινήτικια πουρόπετρα. Αντίγραφο του έργου υπάρχει στο Μουσείο Καπράλου, στην Αίγινα. Μαζί με το μνημείο, η Βουλή απόκτησε άλλα δύο γλυπτά σε χαλκό, τον «Πολεμιστή» (σε ξύλο) και τη «Μάνα», υπερφυσικό γλυπτό που βρίσκεται έξω από το μουσείο, στην Αίγινα.

Με την ευκαιρία αυτή σας παρουσιάζουμε από το αρχείο της ΕΡΤ ένα σπάνιο ντοκουμέντο στο πλαίσιο της εκπομπής “ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ” του 1982 με τον καλλιτέχνη στο νησί της Αίγινας, εκεί όπου ζούσε και εργαζόταν από το 1963 έως το 1993 και τον φακό να καταγράφει σημαντικό αριθμό έργων του στον υπαίθριο χώρο του σπιτιού του και στο εργαστήριό του.