Και από χημικός επέλεξε να γίνει ζωγράφος… Λίγα από τα έργα του είναι γνωστά…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Μυστράς”, πριν το 1931, είναι δημιουργία του Έλληνα ζωγράφου Παύλου Καλλιγά. Ζωγράφος του οποίου λίγα σχετικά έργα είναι γνωστά με χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Μυστρά” της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο Καλλιγάς σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, αλλά δεν περιορίστηκε στο κλίμα της ακαδημαϊκής ζωγραφικής. Τα ταξίδια του στο Παρίσι και το Λονδίνο, τον έφεραν σε επαφή με τις νεώτερες αναζητήσεις και αυτό τον βοήθησε να ακολουθήσει ένα περισσότερο ανεξάρτητο δρόμο. Χωρίς να προχωρεί αρκετά χρησιμοποιεί με προσωπικό τρόπο τις αναζητήσεις του ιμπρεσσιονισμού, αλλά μένει περισσότερο πιστός στο κλίμα του ρεαλισμού.

Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 1907 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο για να σπουδάσει ζωγραφική στην εκεί Ακαδημία. Την περίοδο 1922 – 1928 διατηρούσε ατελιέ στους Αέρηδες στην Πλάκα, επί της οδού Διογένους αριθμού 4, μαζί με τους Περικλή Βυζάντιο και Φωκίωνα Ρωκ. Συμμετείχε στις Μπιενάλε της Βενετίας (1934, 1936). Έργα του φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος. Το έργο της φωτογραφίας είναι δωρεά του Πέτρου Π. Καλλιγά και εκτίθεται στην Σπάρτη, στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη.