Πώς να ζητήσουν βοήθεια με το lockdown;

Κοινωνία Μία εικόνα... μία αλήθεια

Σε όλη την Ευρώπη τα lockdown κατέστησαν την καταγγελία της ενδοοκογενειακής βίας ακόμη πιο δύσκολη… Αποκλεισμένα, τα θύματα αναγκάστηκαν να ζήσουν με τους κακοποιητές τους. Οι γυναίκες θύματα βίας βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση. Πώς να ζητήσουν βοήθεια;

Ένα φαινόμενο που δεν προκαλεί έκπληξη στους επιστήμονες, καθώς το lockdown, όπως επισημαίνουν, ήταν “το ιδανικό σενάριο για να ασκηθεί η βία του ελέγχου, καθώς δεν υπήρχε πλέον κοινωνική ζωή, ενώ η εργασία γινόταν από το σπίτι”.

Στην Ισπανία στη διάρκεια του lockdown (από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Ιουνίου 2020) οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξήθηκαν κατά 58% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Στη Βρετανία η οργάνωση “ Refuge”, που βοηθά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έλαβε από την άνοιξη του2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021 σχεδόν διπλάσιο αριθμό κλήσεων σε σχέση με τον κανονικό καιρό.

Στην Ιταλία μπορούσαν να καλέσουν μια ειδική γραμμή της αστυνομίας και να πουν «θα ήθελα να παραγγείλω μια πίτσα μαργαρίτα», κάτι που σήμαινε ότι ήταν θύματα βίας, με την αστυνομία να στέλνει ένα περιπολικό.
Στην Ισπανία μπορούσαν να ζητήσουν «μια μοβ μάσκα» από τα φαρμακεία, από τα λίγα καταστήματα που παρέμειναν ανοικτά σε όλη τη διάρκεια του lockdown. Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το ΑΜΠΕ.

 14 Σύνολο επισκέψεων,  1 Σήμερα είδαν