Έτσι θα προστατευτείτε από τις ιώσεις… Χωρίς φάρμακα και βιταμίνες. Τι να προσέξετε…

Υγεία

Μελέτες επιστημόνων έχουν αποκαλύψει, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστρημα, ότι προστασία από τις ιώσεις προσφέρει η καθημερινή ήπια σωματική άσκηση καθώς βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού και μάλιστα φαίνεται να βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid.

Όπως επισημαίνουν ερευνητές, η άσκηση ήταν και είναι απαραίτητο στοιχείο στην όλη αντιμετώπιση της πανδημίας γιατί ενισχύει τον ανοσοποιητικό μηχανισμό. Αν κάποιος προσβληθεί από Covid, η μετρίου βαθμού άσκηση βοηθάει στην αποκατάσταση των διαταραχών.

Αντίθετα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εντατική άσκηση μειώνει την άμυνα του οργανισμού. Η υπερεξαντλητική άσκηση αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από ιογενείς λοιμώξεις. Επομένως θα πρέπει κανείς να αποφεύγει την πολύ εξαντλητική άσκηση στην περίοδο αυτή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα νέο άτομο που πρέπει να περιορίζεται σε ήπια άσκηση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και όλων των φορέων, για να είναι αποτελεσματική η άσκηση πρέπει να είναι καθημερινή, να γίνεται τουλάχιστον μισή με μία ώρα την ημέρα, να καταναλώνει ο ασκούμενος γύρω στις 2.500-3.000 θερμίδες την εβδομάδα.

Παράλληλα η άσκηση που βοηθάει το καρδιοαναπνευστικό είναι η αερόβια, όπως πχ είναι η βάδιση, το ποδήλατο, το κολύμπι, όταν κανείς ανεβάζει 120-140 παλμούς. Επίσης  με την αερόβια άσκηση πρέπει να γίνονται και στατικές ασκήσεις με αντιστάσεις και ασκήσεις ευλυγισίας, διότι αποτρέπουν την μυική ατροφία, ιδίως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.