Δίνουν ξανά… ζωή στη μυθική βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα… Το κτίριο-φάντασμα μετατρέπεται σε μουσείο

Πολιτισμός

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, η  μελέτη για την επανάχρηση της Βίλας Ιόλα στην Αγία Παρασκευή και την µετατροπή της σε πολιτιστικό κέντρο και μουσείο.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που περιβάλλεται από κτήμα έκτασης 6,7 στρεμμάτων και αποτέλεσε για περισσότερα από 20 χρόνια, από το θάνατο του συλλέκτη το 1987, μήλον της έριδος ανάμεσα στους κληρονόμους του. Η πολύχρονη εγκατάλειψή του, οι φθορές από το πέρασμα του χρόνου, οι βανδαλισμοί και οι κλοπές το έχουν οδηγήσει στην κακή σημερινή κατάσταση.

Το κτίριο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας, αφού φιλοξένησε, περίπου 10.000 έργα τέχνης σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, όπως των de Chirico, Man Ray, Modigliani, Calder, Jean Tinguely, Warhol, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τάκι.

Ο Ιόλας, παράλληλα, προώθησε στο εξωτερικό Έλληνες καλλιτέχνες, όπως τους Χατζηκυριάκο Γκίκα, Βαγή, Γουναρό, Μόραλη και Τσαρούχη. Συνεργάζεται και με τη νεότερη γενιά Ελλήνων όπως οι Τσόκλης, Παύλος, Τάκις και η Μάρα Καρέτσου, οι οποίοι είχαν ήδη ξεκινήσει μια καριέρα στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς θα επιστρέψουν «παρασυρμένοι» από τον Ιόλα πίσω στην Ελλάδα, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην τοπική παραγωγή της σύγχρονης τέχνης.

Δώρισε και πούλησε έργα σε μεγάλα μουσεία, όπως τα Metropolitan Museum of Art και Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη, το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι (δωρεές 1977), αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας (δωρεά 1971).

Στο κέντρο της βίλας βρίσκεται το μαρμάρινο τραπέζι της Σάλας των Δείπνων, το μοναδικό κατάλοιπο από τα περασμένα μεγαλεία του οικήματος, πλέον βαμμένο με πολύχρωμα γκραφίτι, βρώμικο και φθαρμένο. Στην επιφάνειά του προβάλλεται ένα από τα έργα της σειράς «Μυστικός Δείπνος» που έφτιαξε ο Άντι Γουόρχολ.

Ο θρύλος, λέει πως η περιουσία του έφυγε με κοντέινερ μέσα στη νύχτα και πως από την βίλα έλλειπαν οι πόρτες, οι ντουλάπες, μέχρι και τα πόμολα… Σημειώνεται ότι  ο Ιόλας, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κουτσούδης, δώρισε μέρος της συλλογής του στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Τελικά, όμως, φαίνεται ότι οι περιπέτειες του εντυπωσιακού κτιρίου θα έχουν ένα αίσιο τέλος…

Τι απέγινε η βίλα του Ιόλα στην Αγία Παρασκευή [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τη μελέτη, που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, διαμορφώνονται 9 αίθουσες εκθέσεων και προβλέπεται η λειτουργία: αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (θεάτρου, κινηµατογράφου, εκδηλώσεων), βιβλιοθήκης, αίθουσας διδασκαλίας µε θέµατα ιστορίας, σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας, χώρου – αίθουσας πολυµέσων για την ενασχόληση, έρευνα και εξέλιξη θεµάτων ψηφιακής ζωγραφικής, γλυπτικής, χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης, ανάλυσης φωτογραφίας κλπ..

Επίσης, δηµιουργούνται µικροί ξενώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών, αίθουσας συνεδριάσεων, κυλικείο-εντευκτήριο. Τονίζεται ότι σε όλο το κτήριο έχει προβλεφθεί η προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, ενώ η μελέτη περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών εντός και εκτός της βίλας Ιόλα.

Σημειώνεται ότι το 1998 το οίκηµα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό µνηµείο και το 2000 το σύνολο της έκτασης θεωρήθηκε «Κέντρο Πολιτιστικών ∆ραστηριοτήτων», βάσει Π.∆. για υπαίθριο µουσείο γλυπτικής.

Τι απέγινε η βίλα του Ιόλα στην Αγία Παρασκευή [εικόνες] | iefimerida.gr 1