Δεν είναι τροφή, είναι “φάρμακο” δια πάσαν νόσο. Γιατί φωνάζουν οι επιστήμονες να τρώμε ηλιόσπορους

Διατροφή

Αν και μπορεί να σας φαίνονται μικροί, ασήμαντοι και ικανοί μόνο για να σας βοηθήσουν να περάσετε την ώρα σας, οι ηλιόσποροι είναι από τις πιο υγιεινές τροφές και μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό. Εννοείται ανάλατοι…

Πολλές μελέτες επιστημόνων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ηλιόσποροι πρέπει να μπει στη διατροφή μας καθώς μας προστατεύουν από τον καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι ηλιόσποροι:

1. Είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο εκδηλώνει αντίθετες δράσεις από εκείνες του ασβεστίου, συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο του πόνου των νεύρων και των μυών. Η ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης, μυϊκών σπασμών, ημικρανιών, μυϊκών κραμπών και γενικότερο αίσθημα κούρασης. Έτσι, η κατανάλωση ηλιόσπορων μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη μαγνησίου και τα αντίστοιχα οφέλη.

2. Είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε στη φύση, την κυριότερη αντιοξειδωτική βιταμίνη προστατεύοντας τα κύτταρα του δέρματος και της καρδιάς από τη γήρανση και την οξείδωση.

3. Αποτελούν όμως σημαντική πηγή και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών όπως το σελήνιο που ισχυροποιεί την αντιοξειδωτική άμυνα και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

4. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη.

5. Περιέχουν φυτικές στερόλες οι οποίες έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Μαζί με τα φυστίκια Αιγίνης αποτελούν τον ξηρό καρπό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές στερόλες.

6. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ωμέγα-6 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα διαθέτουν  ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ επίσης καταπολεμούν την αφυδάτωση και διατηρούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας, προσφέροντας σπουδαίες υπηρεσίες στην ομορφιά. Αν λοιπόν διαπιστώσουμε πως το δέρμα μας γίνεται ολοένα πιο ξηρό και στο πρόσωπό οι ρυτίδες σαν να βαθαίνουν είναι σίγουρα μια καλή ιδέα να καταναλώνουμε ηλιόσπορο τακτικά.

Ηλιόσπορος, το εντυπωσιακό προφίλ μιας υπερτροφής

7. Το πιο σημαντικό είναι ότι μας προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου.  Η πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς συμμετέχει σε διάφορους μηχανισμούς που προστατεύουν από τη μετάλλαξη του γενετικού μας υλικού. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε διάφορα αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό μας από τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών.

8. Μειώνουν τη χοληστερίνη. Οι ηλιόσποροι περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες όπως προκύπτει από πολυάριθμες μελέτες έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της ‘κακής’ χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Επίσης η περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε πολυακόρεστα λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά επιπλέον στη μείωση της αθηρωμάτωσης, καθώς τα λιπαρά αυτά μειώνουν την ‘κακή’ χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την ‘καλή’.

9. Προστατεύουν την καρδιά μας. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στον ηλιόσπορο προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα η αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης η οποία μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία μας και να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια ή ανακοπή της καρδιάς. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Ε φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Το ¼ του φλιτζανιού ηλιόσπορος παρέχει το 62% της Σ.Η.Π σε βιταμίνη Ε. Επίσης η περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύει ακόμη περισσότερο την προστατευτική τους δράση, καθώς η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών οξέων, τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω της θετικής επίδρασης που έχουν στο λιπιδαιμικό μας προφίλ ( μείωση ‘κακής’ χοληστερίνης και αύξηση ‘καλής’.

12. Ηλιόσποροι: Μερίδα 30 γραμμαρίων παρέχει 1,5 mg ψευδαργύρου ...

Διαδώστε το Εδώ ζεις