Ποια είναι τα πιο «επικίνδυνα» υφάσματα για τη μετάδοση του κορωνοϊού… Πως θα τον… σκοτώσετε από τα ρούχα σας

Υγεία

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο De Montfort του Λέστερ, ανακάλυψαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να «επιβιώσει» στα υφάσματα για έως και 72 ώρες. Οι ερευνητές εξέτασαν ιούς παρόμοιους με το στέλεχος που προκαλεί την COVID-19 και κατάφεραν να υπολογίσουν τη διάρκεια επιβίωσης του κορωνοϊού σε τρία από τα πιο ευρέως διαδεδομένα υφάσματα: πολυεστέρας, συνθετικό ύφασμα με βαμβάκι και 100% βαμβάκι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το πιο «επικίνδυνο» ύφασμα φαίνεται να είναι ο πολυεστέρας, όπου ο ιός επιβίωσε για 72 ώρες, διατηρώντας την ικανότητα να μεταφερθεί σε άλλες επιφάνειες. Ακολούθησε το βαμβάκι, με διάρκεια επιβίωσης που άγγιξε τις 24 ώρες και τέλος το συνθετικό ύφασμα, όπου ο ιός παρέμεινε για μόλις 6 ώρες.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, “οι περισσότερες στολές των επαγγελματιών υγείας είναι φτιαγμένες από πολυεστέρα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ρίσκο μετάδοσης”. Προσθέτουν πως “εάν οι νοσηλευτές, επιστρέφοντας στο σπίτι, παίρνουν μαζί τους τις στολές, υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν ίχνη του ιού και σε άλλες επιφάνειες».

Οι επιστήμονες, επίσης, αναζήτησαν και την πιο αξιόπιστη μέθοδο πλυσίματος, ώστε να απολυμαίνονται αποτελεσματικά τα υφάσματα που αποτελούνται από 100% βαμβάκι. Όπως αποκάλυψε η έρευνα, ο ιός εξοντώνεται πλήρως μόνο όταν χρησιμοποιείται απορρυπαντικό και η θερμοκρασία πλυσίματος ξεπερνάει τους 67°C. Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της COVID εάν μολυσμένα υφάσματα πλυθούν μαζί με τα καθαρά.