Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει άδεια στις εργαζόμενες που πάσχουν από δυσμηνόρροια

Κόσμος Υγεία

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα ο νόμος για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία στην Ισπανία, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει τη χορήγηση αδείας σε εργαζόμενες που πάσχουν από δυσμηνόρροια.

Η δυσμηνόρροια είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρουσιάζεται σε ένα μεγάλο αριθμό γυναικών κατά την αναπαραγωγική τους ηλικία. Αφορά ένα σύνολο συμπτωμάτων που χαρακτηρίζονται από αίσθημα πόνου – κυρίως στη κοιλιακή χώρα και στη μέση, και συνδέονται με την έμμηνο ρύση.

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης και μια από τις λίγες παγκοσμίως που ενσωματώνει στη νομοθεσία της το συγκεκριμένο μέτρο.

Στην Ταϊβάν, οι εργαζόμενες δικαιούνται άδεια για δυσμηνόρροια, η οποία όμως ετησίως δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τις τρεις ημέρες, ενώ οι αποδοχές τους για το διάστημα αυτό είναι μειωμένες κατά 50%.

Προκειμένου να λάβουν άδεια για δυσμηνόρροια, οι εργαζόμενες στην Ισπανία χρειάζονται βεβαίωση ιατρού. Η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Η άδεια αυτή είναι μετ’ αποδοχών και επιδοτούμενη από το κράτος.