Μέχρι πόσα χρόνια θα μπορούσαμε να ζήσουμε… Τι απέδειξαν επιστήμονες. Τα κρίσιμα χρόνια

Υγεία

Το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου έχει διπλασιαστεί, χάρη στα αντιβιοτικά, στα εμβόλια, στο καθαρό πόσιμο νερό… Τώρα οι επιστήμονες αναρωτιούνται: πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος; Η επιστήμη δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση με ασφάλεια, κυρίως επειδή υπάρχουν σχετικά λίγοι άνθρωποι που ξεπερνάνε τα 110 χρόνια.

Το 1825 ο Βρετανός μαθηματικός και εκτιμητής πιθανοτήτων (αναλογιστής), Benjamin Gompertz διατύπωσε τη θεωρία του ότι μετά από κάποια ηλικία η πιθανότητα να πεθάνει κανείς σταθεροποιείται και σταματά να αυξάνεται. Οι επιστήμονες θεωρούν αποδεδειγμένο ότι ανάμεσα στα 30 και στα 80 έτη, οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος διπλασιάζονται κάθε 8 χρόνια. Το τι συμβαίνει μετά από τα 80 είναι λίγο ασαφές…

Έρευνα επιστημόνων ανέλυσε στοιχεία από 40 διαφορετικές χώρες και βρήκε ότι ένας μέσος άνθρωπος με τα κατάλληλα γονίδια και κάποιες ιατρικές παρεμβάσεις μπορεί να φτάσει να ζήσει μέχρι τα 115, ενώ κάποιοι που θεωρούνται γενετικά – γονιδιακά «φαινόμενα» μπορεί να φτάσουν τα 125. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 125 ήταν το όριο, που δεν μπορούσε να ξεπεράσει ούτε η ιατρική, ούτε η τεχνολογία, ούτε η θετική σκέψη, ούτε τα καλά γονίδια.

Πάντως, νέα μελέτη επιστημόνων καταγράφει ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής του ανθρώπου πιθανότατα είναι γύρω στα 150 χρόνια. Η έρευνα αξιοποιεί την ιδέα της βιολογικής γήρανσης, δηλαδή το πόσο γρήγορα επιδεινώνεται το σώμα μας, το οποίο μπορεί ή όχι να ταιριάζει με τη χρονολογική μας ηλικία.

Οι σούπερ-ηλικιωμένοι γερνούν καλά και διαθέτουν μνήμη νεαρών ενηλίκων

Με την πάροδο του χρόνου η ανθεκτικότητα του σώματός μας πέφτει αργά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουμε από ασθένειες και τραυματισμούς όταν είμαστε μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Αναλύθηκαν πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των κυττάρων αίματος σε πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα που ελήφθησαν από ερευνητικές βάσεις δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς και δεδομένα μετρήσεων βημάτων σε 4.532 άτομα για τη μέτρηση του ποσοστού μείωσης της φυσικής κατάστασης στο ανθρώπινο σώμα.

Η νέα ανάλυση είναι γενικά σύμφωνη με προηγούμενες μελέτες που ανέφεραν ως μέγιστη διάρκεια ζωής περίπου τα 120-140 χρόνια.

Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη ηλικία που έχει καταγραφεί είναι 122 χρόνια και 164 ημέρες -τόσο έζησε η Γαλλίδα Jeanne Calment. Αυτό που θέτει η μελέτη είναι ότι χωρίς κάποιες αρκετά ριζοσπαστικές αλλαγές στο σώμα μας σε θεμελιώδες επίπεδο, θα ήταν δύσκολο να επεκταθεί η ζωή μας.

Όσον αφορά στο τι μπορούμε να κάνουμε για να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 100 οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν είναι στο χέρι μας. Οι επιλογές μας, το αν θα τρώμε υγιεινά, αν θα ασκούμαστε, αν θα πίνουμε αλκοόλ ή θα καπνίζουμε, παίζουν ρόλο για το αν θα φτάσουμε υγιείς μέχρι τα 70 ή τα 80, μετά από εκεί όλα είναι θέμα γονιδίων!