Όταν όλη η Ελλάδα έβλεπε «Γιούγκερμαν»… Σπάνιο απόσπασμα από το μοναδικό επεισόδιο που διασώθηκε

Η Ελλάδα παλιά...

Σαν σήμερα 17 Μαρτίου 1976 ξεκίνησε να προβάλλεται από την τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ το κοινωνικό σήριαλ εποχής «Γιούγκερμαν», ένα από τα ωραιότερα σήριαλ σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Πρόκειται για την τηλεοπτική διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μ.Καραγάτση, με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη, ο οποίος ενσάρκωνε τον ρόλο του τίτλου. Το έργο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1938 και το 1976 γυρίστηκε για την τηλεόραση.

Από τα πιο πολυδιαβασμένα πεζογραφήματα της νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής. Η ζωή και οι περιπέτειες του Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν -γόνου μιας πλούσιας φινλανδικής οικογένειας- που έχει πάρει το δρόμο του γλεντιού, του ποτού, του χαρτοπαίγνιου, της απάτης και του εκβιασμού, και που η ρώσικη επανάσταση και άλλα γεγονότα τον οδηγούν ως το τόπο μας. Στην Ελλάδα, ενώ σκοπεύει να εξακολουθήσει την ύποπτη δράση του, προσλαμβάνεται σε μια τράπεζα, γίνεται ανώτατος υπάλληλός της και καταλήγει οικονομική προσωπικότητα μεγάλης ολκής -πλουσιότατος, ισχυρός, πλην δυστυχισμένος.

Στην τηλεοπτική σειρά συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Αλέκος Αλεξανδράκης (Γιούγκερμαν) , Μπέτυ Λιβανού (Βούλα) , Νικήτας Τσακίρογλου (Καραμάνος) , Μπέτυ Αρβανίτη (Βάσια Γιούγκερμαν) , Μιμή Ντενίση (Νταϊάνα) και πολλοί ακόμα. Το σενάριο ήταν του Βαγγέλη Γκούφα, η τηλεσκηνοθεσία του Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου, τα σκηνικά-κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Ζακ Μεναχέμ. Η μουσική των τίτλων της σειράς ήταν το Ρωσικό φολκλορικό τραγούδι “Ivushka” (Dear Willow).

Το απόσπασμα προέρχεται από το μοναδικό επεισόδιο που διασώθηκε από τη σειρά το οποίο προβλήθηκε στις 20 Απριλίου 1977. Εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Φαίδων Γεωργίτσης, Λουίζα Ποδηματά, Μπέτυ Λιβανού, Αλέκος Αλεξανδράκης και Στράτος Παχής.

Σύνολο επισκέψεων 13,087 , Σήμερα 2