Εδώ τα δένδρα σπανίζουν… Για αυτό πάμε για βουτιές στις 99 παραλίες της. Βίντεο

Ο τόπος μας

Πρόκειται για την Κύθνο, το νησί των Δυτικών Κυκλάδων, ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο. Ονομάζεται και Θερμιά. Το όνομα αυτό οφείλεται στην ύπαρξη θερμών πηγών, οι οποίες βρίσκονται στον όρμο των Λουτρών. Τα λουτρά της Κύθνου λέγεται ότι απολάμβανε και ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία του Ολδεμβούργου.

Γενικά τα δένδρα στην Κύθνο σπανίζουν. Μικρή εξαίρεση αποτελούν η νοτιοανατολική πλευρά του Μέριχα με διάσπαρτα δέντρα κυρίως ευκαλύπτους και πεύκα ενώ το μοναδικό δασύλιο εμφανίζεται στη χερσόνησο της Παναγιάς Κανάλας με αρκετά πυκνά πεύκα να πλαισιώνουν το ομώνυμο μοναστήρι.

Η Κύθνος διαθέτει 99 παραλίες. H παραλία Λουτρά έχει το χαρακτηριστικό να συνδυάζει δροσερά νερά στη μία άκρη της και καυτά στην άλλη. Το καυτό νερό που αναβλύζει στο νότιο τμήμα της προέρχεται από τη θερμή πηγή του Κακάβου όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι η οποία εκβάλει στη θάλασσα και αναμειγνύεται με τα δροσερά νερά της.

Σε αυτό το σημείο έχει σχηματιστεί μια μικρή πισίνα όπου η θερμοκρασία αγγίζει 25 βαθμούς κελσίου και παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η θερμοκρασία του νερού, της θερμής πηγής στο σημείο που αναβλύζει, είναι περίπου 52 βαθμοί C.

H παραλία της Κολώνας είναι η πιο διάσημη και ίσως η ομορφότερη παραλία στο νησί της Κύθνου. Είναι ξεχωριστή κυρίως λόγω της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας της. Πρόκειται στην ουσία για μια αμμουδιά, μήκους 240 μέτρων περίπου, που ενώνει το νησί της Κύθνου με μια μικρή βραχονησίδα, αυτή του Αγίου Λουκά. Η λωρίδα της αμμουδιάς που ενώνει τις δύο στεριές προσομοιάζει με κολώνα, έτσι προκύπτει εξάλλου και η ονομασία της. Η θάλασσα βρέχει και τις δύο πλευρές της λωρίδας άμμου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν δύο παραλίες με κοινή αμμουδιά, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εικόνα.

Δείτε ένα όμορφο βίντεο από το upStories

 2,932 total views,  2 views today