Διάσημο τυρί της Ελλάδας κινδυνεύει να… εξαφανιστεί. “Τρέχουν” να σώσουν τη φήμη τους οι κτηνοτρόφοι…

Διατροφή

Η γραβιέρα Νάξου, ένα διάσημο τυρί, που έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, κινδυνεύει με… εξαφάνιση, λόγω των μεγάλων προβλημάτων με την προμήθεια ζωοτροφών, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη παρατηρείται έλλειψη σε αρκετά σούπερ μάρκετ. Οι κτηνοτρόφοι του νησιού είναι σε απόγνωση και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να σφάξουν μεγάλο αριθμό ζώων, γιατί δεν έχουν τρόπο να τα ταΐσουν.

Παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο, ωστόσο, καθώς πρόκειται για τυρί Ονομασίας Προέλευσης, επιβάλλεται το γάλα να προέρχεται από τη Νάξο. Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί του νησιού, “στη Νάξο έχουμε περίπου 7 τόνους λιγότερο γάλα, αυτό σημαίνει περίπου 700 κιλά προϊόν γραβιέρα τη μέρα που δεν το έχουμε. Θα υπάρχει έλλειψη στην αγορά. Φέραμε αγελάδες από το εξωτερικό, οι παραγωγοί άρχισαν να μειώνουν το ζωικό προϊόν, δεν είχαν να τις ταΐσουν. Έχουμε αυτή τη στιγμή στη Νάξο 300 αγελάδες που πήγαν για σφάξιμο. Κι αυτό είναι απώλεια γάλακτος. Θα έχουμε συνέχεια. Οι ζωοτροφές είναι στα ύψη, τα λιπάσματα στα ύψη, τα ρεύματα στα ύψη, τα πετρέλαια στα ύψη, τα αναλώσιμα στα ύψη”.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, καθώς για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα, ενώ έχει χαρακτηρισθεί από πολλά ινστιτούτα και επιστήμονες ως ένα από τα καταλληλότερα τυριά για κατανάλωση από άτομα νεαρής ηλικίας, διότι παρέχει πολύτιμη βοήθεια στην ανάπτυξή τους. Θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό είναι από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά. Είναι γλυκό τυρί, με γεμάτη, πλούσια γεύση, με εντονότερο το άρωμα του βουτύρου και του γάλακτος και ελαφρύτερο του καρυδιού και του αμυγδάλου.

Σύνολο επισκέψεων 2,374 , Σήμερα 1