Το τελευταίο μνημείο της Ελλάδας που εγγράφηκε στην UNESCO… Τι ψάχνουν τώρα οι αρχαιολόγοι

Πολιτισμός

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, αυτό της ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και της αναστήλωσης των ερειπίων της Βασιλικής Β’. Τα ερείπια της γνωστής, ιδιαίτερα στους ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους, πόλης των Φιλίππων βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, βρίσκεται δίπλα στην έδρα του Δήμου της Κρηνίδες και απέχει 15χλμ. από την Καβάλα και 21χλμ. από τη Δράμα.

Από την περασμένη Άνοιξη, ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, το τελευταίο μνημείο της Ελλάδας που εγγράφθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θυμίζει ένα μεγάλο εργοτάξιο.

Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανασκαφική ενοποίηση, για τη διευθέτηση των μαρμάρων, την ανακατασκευή και συντήρηση των τοιχοποιιών. Το κομμάτι του ασφαλτοστρωμένου δρόμου της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας, που διέρχονταν μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο και τον χώριζε στα δύο δεν υπάρχει πλέον.

Η μεγάλη προσπάθεια της ενοποίησης του πάνω μέρους της αρχαίας πόλης των Φιλίππων, όπου σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και ιστορικές τεκμηριώσεις βρίσκονταν οι ναοί, οι χώροι πολιτισμού και τα λοιπά λατρευτικά κτίσματα, με το κάτω μέρος, όπου βρίσκονταν το διοικητικό κέντρο με την αγορά/forum, αναμένεται να δώσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την τοπογραφία της περιοχής και ειδικότερα για το πώς συνδέονταν τα δυο μέρη.

Μέσα από τις ανασκαφικές μεθόδους και τις εργασίες, οι αρχαιολόγοι, εκείνο που αναμένεται να βρουν είναι κυρίως στοές και κλίμακες που θα μαρτυρούν τους τρόπους επικοινωνίας – σύνδεσης των δυο μερών της πόλης και πιθανότατα αντικείμενα καθημερινής χρήσης των κατοίκων.

Επίσης, μια ακόμα αλλαγή, αυτή τη φορά στα ερείπια της Βασιλικής Β’, αναμένεται να μεταβάλει ουσιαστικά την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και του πιο εμβληματικού μνημείου που το χαρακτηρίζει τα τελευταία 100 χρόνια.

Τα ερείπια της μεγάλης και εντυπωσιακής Βασιλική Β’, που πιθανολογείται ότι κτίσθηκε το 550 μ.Χ. αλλά καταστράφηκε προτού ολοκληρωθούν οι εξωραϊστικές εργασίες του εσωτερικού χώρου καθώς κατέρρευσε ο τρούλος, θα υποστούν μια σημαντική αναστήλωση σε μια προσπάθεια συντήρησης και διατήρησής τους.

Στην πραγματικότητα, θα γίνει μια αναστήλωση των νότιων τοιχοποιιών του παλαιού ναού εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη στήριξη στα εναπομείναντα μέρη της Βασιλικής και προσφέροντας ταυτόχρονα μια καλύτερη εικόνα στον επισκέπτη για το πώς πραγματικά ήταν ο ναός που δέσποζε στο κεντρικότερο σημείο της αρχαίας πόλης.

Αναβαθμίζεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων Καβάλας - etravelnews.gr

Έχουν ήδη τοποθετηθεί οι σκαλωσιές ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του μνημείου στα χαμηλότερα τμήματα της τοιχοποιίας της Βασιλικής Β’. Για τις ανάγκες αυτής της ιδιότυπης αναστήλωσης θα χρησιμοποιηθούν υλικά που συνάδουν απόλυτα με το μνημείο ώστε να μην υπάρχει καμία αλλοίωση της εικόνας του.

Ακόμα δεν έχει γίνει η τελική επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και πιθανότατα να υπάρχουν βελτιώσεις και τροποπαύσεις της αρχικής μελέτης και ότι οι ορυκτολογικές αναλύσεις που θα γίνουν στα πετρώματα της Βασιλικής θα καταδείξουν τα ακριβή υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Ακόμα και μετά τις αναστηλωτικές εργασίες είναι σίγουρο ότι ο επισκέπτης του μέλλοντος θα μπορεί να θαυμάζει από κοντά όχι μόνο το σύνολο των ερειπίων της Βασιλικής Β’ αλλά και τον ιδιαίτερο γλυπτό διάκοσμό της, όπως μαρτυρούν τα κιονόκρανα, τα επίκρανα και τα επιθήματα, που αποτελούν έξοχα δείγματα διακοσμητικής τέχνης. Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ