Παραδομένος στην εγκατάλειψη ένας σπάνιας αρχιτεκτονικής φάρος

Ο τόπος μας

Ο φάρος του “Αφορεσμένου” βρίσκεται 27 χλμ. βόρεια του Αγίου Νικολάου και κοντά στο χωριό Βρουχά. Έχει κτιστεί στο ακρωτήρι του Αγίου Ιωάννη, στα βόρεια παράλια της Κρήτης.

Κατασκευάστηκε το 1864 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων.  Το ύψος του πύργου του είναι 9 μ. και το εστιακό του ύψος είναι 49 μ. Θεωρείται από τα σημαντικά, νεότερα μνημεία της περιοχής, παρότι είναι παραδομένος στην εγκατάλειψη. Σήμερα ο φάρος είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει κάνει προσπάθειες να αναστηλωθεί και να σωθεί από την ολοκληρωτική καταστροφή ο ιδιαίτερης αισθητικής και σπάνιας αρχιτεκτονικής φάρος.

Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο Καϊάφας σταύρωσε τον Χριστό, ξεκίνησε να πάει ταξίδι στην Ρώμη για να συναντήσει τον Καίσαρα, αλλά πέθανε από αρρώστια που εξαπλώθηκε σε όλο το πλήρωμα του πλοίου. Ήταν άρχοντας όμως και έπρεπε να τον θάψουν. Φτάνοντας στην Κρήτη προσέγγισαν τον μικρό όρμο του Μιραμπέλλου αλλά η θάλασσα φούσκωσε απότομα. Παρόλα αυτά οι έμπειροι ναύτες κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή και να θάψουν τον Καϊάφα. Το ακρωτήριο ονομάστηκε “του Αφορισμένου” γιατί σύμφωνα πάντα με την παράδοση εκεί θάφτηκε αυτός που σταύρωσε τον Χριστό και η θάλασσα στο σημείο αυτό δεν ηρέμησε ποτέ.

Μάλιστα πολλοί ναυτικοί οδηγοί του 19ου αιώνα πρότειναν στους καπετάνιους να πλέουν τουλάχιστον ένα μίλι μακριά από το ακρωτήριο του “Αφορεσμένου”. Ο φάρος εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο στις 6 Μαΐου του 1915 και στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου το 1951, επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας την ασετιλίνη. Σήμερα λειτουργεί ως αυτόματος φάρος με χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος και πρόσφατα γίνονται προσπάθειες αναστήλωσής του με ιδιωτική πρωτοβουλία και με ενέργειες των τοπικών αρχών.

Σύνολο επισκέψεων 2,905 , Σήμερα 1