Προειδοποίηση επιστημόνων: Κοιμάστε λίγες ώρες; Αυτές θα είναι οι σοβαρές συνέπειες στην υγεία σας

Υγεία

Είστε κι εσείς από τους ανθρώπους που δεν κοιμούνται τις απαραίτητες 7 με 8 ώρες καθημερινά;  Αν ναι, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως η έλλειψη ύπνου προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό σας. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες, τότε είστε εκτεθειμένοι σε κινδύνους σχετικά με την υγεία σας.

Αυτές είναι οι συνέπειες που προκαλεί η έλλειψη ύπνου, όπως καταγράφουν πολλές επιστημονικές έρευνες:

Πρόωρη γήρανση

Δεν είναι μύθος ότι «σπάτε» γρηγορότερα, αν κοιμάστε λιγότερο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, όσοι κοιμούνται λίγες ώρες έχουν αυξημένα σημάδια γήρανσης του δέρματος.

Αδύναμη μνήμη

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι διαδρομές μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, σε όσους κοιμούνται λίγες ώρες η εγρήγορση, αλλά και συγκέντρωση μπορούν να πέσουν έως και 32%.

Παθήσεις της καρδιά

Η έλλειψη ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με υψηλότερη πίεση του αίματος και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, οι ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω που κοιμούνταν για λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ είχαν 200% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν επτά ή οκτώ ώρες.

Προσδόκιμο ζωής

Έρευνες επιστημόνων έχουν εντοπίσει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας του ύπνου των ανθρώπων και του χρόνου ζωής τους, συμπεραίνοντας ουσιαστικά ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, την υποτροπή στον εθισμό, και την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Οι τρομακτικές παρενέργειες που προκαλεί η έλλειψη ύπνου

Αφυδάτωση

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όταν ο οργανισμός δε συμπληρώνει τουλάχιστον το απαραίτητο 8ωρο, σταδιακά αφυδατώνεται. Και αυτό μπορείτε να το καταλάβετε με το αίσθημα κόπωσης που έχετε μέσα στην ημέρα, λόγω της αφυδάτωσης του οργανισμού. Γι’ αυτό, όταν κοιμάστε λίγες ώρες, φροντίστε να πίνετε στη διάρκεια της ημέρας περισσότερο νερό.

Αύξηση βάρους

Η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 15%, σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Κι αυτό γιατί μειώνεται η ορμόνη λεπτίνη, η οποία σηματοδοτεί ότι είμαστε χορτάτοι και αυξάνει την ορμόνη που διεγείρει την πείνα, τη γρελίνη.

Σύνολο επισκέψεων 1,267 , Σήμερα 1