Από τα πιο σπάνια, παγκοσμίως, ρολόγια πόλης…

Πολιτισμός

Είναι το ιστορικό Ρολόι της Ελευσίνας, που μετρά τον χρόνο της πόλης από το 1924.

Τόσο ο Πύργος του Ρολογιού, όσο και ο κινητός μηχανολογικός εξοπλισμός του ρολογιού χαρακτηρίζονται πλέον ως νεότερα μνημεία. Ένα τοπόσημο της ιστορίας της πόλης, που για δεκαετίες ολόκληρες δίνει τον ρυθμό στην Ελευσίνα.

Ο Πύργος του Ρολογιού κατασκευάστηκε το 1924 και ο μηχανισμός του ρολογιού, ήρθε απευθείας από την Ελβετία όπου τον αγόρασαν το 1911 οι αδελφοί Νικολάκης και Παναγής Βασιλείου. Πρόκειται, μάλιστα, για το δεύτερο σε σπανιότητα παγκοσμίως ρολόι πόλης – μετά από αυτόν της Οξφόρδης- μιας και λειτουργεί με την αρχή της βαρύτητας! Σήμερα, ο παλαιός μηχανισμός φυλάσσεται στο Δημαρχείο και στη θέση του έχει τοποθετηθεί ηλεκτρικός μηχανισμός.

Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η ιστορία που συνοδεύει τις καμπάνες του ρολογιού, που φτιάχτηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση και μεταφέρθηκαν από Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελευσίνα, όπου και δωρίσθηκαν στον Κελεό. Ήχησαν για πρώτη φορά το 1925 και μέχρι το 1940 όπου έγινε παύση λόγω του πολέμου, για να μπορούν να ακούγονται μόνο οι σειρήνες.

Μετά τον πόλεμο, ξαναχτύπησαν ‘πληγωμένες’ πια από τους ανελέητους βομβαρδισμούς. Γύρω στα 1986 ο λαός της Ελευσίνας ξανακούει το ρολόι να χτυπά πια κανονικά με τις νέες του καμπάνες.