“Αφόρισε” την γιόγκα η Εκκλησία… Γιατί “δεν έχει καμία θέση στην ζωή των Χριστιανών”.

Κοινωνία

Εντονότατη είναι για μία ακόμη φορά η αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά της γιόγκα. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκαθάρισε ότι η «γιόγκα» δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής» και ότι δεν σχετίζεται με την Ορθόδοξη Πίστη.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ανακοινωθέν  της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: «Περί «της τεχνικής της Γιόγκα» και στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στη Χώρα μας είναι συνταγματικώς κατωχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής ευθύνης Αυτής για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, ομοφώνως απεφάσισε να υπενθυμίσει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής». Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στην ζωή των Χριστιανών».

Φίλης: Η επιβίωση του αναχρονιστικού προνομίου του αφορισμού ...

Την ίδια ώρα, η Εκκλησία της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωσε και για τη νέα «προσηλυτιστική δραστηριότητα» της νεοπροτεσταντικής οργάνωσης «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση».

«Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ως μέλη της Εκκλησίας, του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, δεν έχουν ανάγκη τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διαφόρους κήρυκες αυτών από το εσωτερικό η το εξωτερικό, και παραμένουν πιστοί στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού, όπως αυτό παρεδόθη απ’ αρχής από τους ιερούς Ευαγγελιστές και ερμηνεύθηκε από τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Τέλος, κάλεσε τους πιστούς να απέχουν από κάθε εκδήλωση των «Rotary» και «Lions», επειδή δεν περιορίζονται μόνο σε κοινωνικά θέματα, αλλά επεκτείνονται και σε πράξεις θρησκευτικού χαρακτήρα.

Κι αυτό, διότι διαθέτουν τυπικό τελετουργίας εισδοχής νέων μελών και καθορίζουν προσευχή, η οποία απευθύνεται αδογμάτιστα σ΄ ένα θεό, με την γενική έννοια του όρου και όχι κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη.