Αφανίζουν τεράστιες εκτάσεις… Βάζουν “κοριούς” στα δάση για να πιάσουν στη “φάκα” όσους κόβουν παράνομα δέντρα

Περιβάλλον

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ του Υπουργείου Γεωργίας θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο Δήμο Κόνιτσας για την προστασία από την λαθροϋλοτομία και λαθροθηρία. Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου θα εγκαταστήσει ειδικούς αισθητήρες καταγραφής ήχου σε πραγματικό χρόνο σε διάφορα σημεία πέριξ του ποταμού Αώου. Οι ήχοι θα επεξεργάζονται από ειδικό αλγόριθμο και κατόπιν θα αποστέλλεται ειδοποίηση στις Δασικές Υπηρεσίες.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο προστασίας του δάσους και του πληθυσμού των αγριόγιδων και λοιπών σπανίων ζώων που διαβιούν στα δάση μας.

Η μαφια της ξυλειας — iHunt

Η παράνομη υλοτομία έχει αφανίσει περισσότερα από 400 στρέμματα δάσους, από τις αρχές του 2013 έως σήμερα, στις ορεινές δασικές περιοχές της Κόνιτσας. Ακόμη και τη νύχτα, κόβουν παράνομα με πριόνια δένδρα. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται επιλεκτική υλοτόμηση, δηλαδή κόβουν δένδρα όχι για καυσόξυλα, αλλά οξιές και έλατα, για εμπορία χρήσιμης ξυλείας.

Η παράνομη ξύλευση στην περιοχή, τα δύο τελευταία χρόνια, προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Ξυλοκόποι εισέρχονται κρυφά από τη γειτονική Αλβανία, ακόμη και με μουλάρια, και καταστρέφουν δάση οξιάς και έλατου.