Αυτόν θεωρούν ως τον σημαντικότερο παράγοντα βαριάς λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Χιλιάδες θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί…

Υγεία

Νέα διεθνή μελέτη, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, καταγράφει ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό είναι δεκαπλάσιοι στις χώρες όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Περίπου το 90% των θανάτων από κορωνοϊό έχουν σημειωθεί σε χώρες με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας.

Η νέα έρευνα, που αναδεικνύει το γεγονός ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό -πιθανότατα τον σημαντικότερο- παράγοντα κινδύνου για βαριά Covid-19 και θάνατο εξαιτίας της, εκτιμά ότι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η παχυσαρκία είχε καταπολεμηθεί πιο αποφασιστικά.

Η μελέτη, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Γκάρντιαν», εκτιμά ότι 2,2 εκατομμύρια από τους περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους λόγω Covid-19 παγκοσμίως καταγράφονται σε χώρες με πολλούς παχύσαρκους. Σε χώρες με χαμηλά επίπεδα παχυσαρκίας (οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι είναι κάτω του 40% του πληθυσμού) η θνητότητα της Covid-19 δεν ξεπερνά τους δέκα θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Από την άλλη πλευρά, κάθε χώρα όπου η θνητότητα της νόσου ξεπερνά τους 100 θανάτους/100.000 έχει υπέρβαρο ή παχύσαρκο πάνω από το 50% του πληθυσμού της (δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25).

Για παράδειγμα, το Βιετνάμ έχει τη χαμηλότερη θνητότητα της Covid-19 στον κόσμο και παράλληλα το δεύτερο μικρότερο ποσοστό υπέρβαρου πληθυσμού παγκοσμίως. Παρομοίως, άλλες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα, έχουν ταυτόχρονα πολύ χαμηλά ποσοστά τόσο θανάτων Covid-19 όσο και παχυσαρκίας.

paxisarkia

Το αντίθετο συμβαίνει με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία, όπου συνυπάρχουν η υψηλή θνητότητα από Covid-19 και τα μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό. Στις ΗΠΑ, όπου οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αποτελούν πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων (68%), το 12% των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έχουν κανονικό βάρος, το 24% είναι υπέρβαροι και το 64% παχύσαρκοι. Στη Βρετανία, με 64% των ενηλίκων να έχουν βάρος άνω του κανονικού, το 20% των ασθενών Covid-19 στις ΜΕΘ έχουν κανονικό βάρος, το 32% είναι υπέρβαροι και το 48% παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη με τις προβλέψεις των ειδικών να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες. Το 30%-70% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρβαρο, με το σχετικό ποσοστό στην Ελλάδα να φτάνει το 50% για τις γυναίκες και το 70% για τους άνδρες. Σήμερα εκτιμάται ότι το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών στην Ευρώπη είναι παχύσαρκοι, με το σχετικό ποσοστό να αναμένεται να ξεπεράσει το 50% σε μία δεκαετία. Περίπου 337.000 θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη σχετίζονται με παθήσεις για τις οποίες ευθύνεται η παχυσαρκία,

Σύνολο επισκέψεων 1,487 , Σήμερα 3