Διάβασαν το άρθρο 1.005
Η μοναξιά έχει γίνει επιδημία στην εποχή μας.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι απομονώνονται. Έρευνες δείχνουν ότι η μοναξιά, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υγεία τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες. Μάλιστα, επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μοναξιά θεωρείται για την ανθρώπινη υγεία εξίσου επικίνδυνη όσο και το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα…
Τελευταίες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν 30%, μέσω παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά επεισόδια, η αϋπνία και η άνοια. Επιπλέον, η έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης και συναναστροφών συνδέεται με χαμηλότερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και μειωμένες επιδόσεις στον επαγγελματικό τομέα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο της κοινωνικής απομόνωσης φαίνεται πως έχει επιδεινωθεί έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, η οποία οδήγησε πολλούς ανάμεσά μας στο να περιορίσουμε σημαντικά τον κύκλο των στενών επαφών μας: Ιδίως όσους ανήκαν ή και εξακολουθούν να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Και το τραγικό είναι ότι, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα αναδεικνύεται “πρωταθλήτρια” μοναξιάς στην Ευρώπη. Ο ένας στους δέκα Έλληνες (το 10%) νιώθει συχνά μοναξιά, ενώ περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (το 43%) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μια φορά το μήνα.
Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη τόσο όσον αφορά το υποκειμενικό αίσθημα μοναξιάς των ανθρώπων, όσο και την πιο αντικειμενική κατάσταση της κοινωνικής απομόνωσης, που αξιολογείται με βάση τη συχνότητα των οικογενειακών και φιλικών επαφών.