Τα ίχνη μίας νέας ζωής που έρχεται…

Περιβάλλον

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναπαραγωγική περίοδος της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στις ελληνικές παραλίες ωοτοκίας, και στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς έχουν έως τώρα επιβεβαιωθεί και χαρτογραφηθεί περισσότερες από εξήντα φωλιές.

Οι φωλιές οριοθετούνται συμβολικά με καλάμια προς αποφυγή της καταστροφής τους από ποδοπάτημα ή θήρευση, ενώ σε κάθε φωλιά τοποθετείται ειδική ταινία σήμανσης με πληροφοριακό ταμπελάκι για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των λουόμενων και των επισκεπτών.

Οι θηλυκές χελώνες αρχίζουν να βγαίνουν στις παραλίες για να γεννήσουν τα αυγά τους από τα τέλη Μαΐου έως και τις αρχές Αυγούστου. Περίπου 7 έως 10 εβδομάδες αργότερα – ανάλογα με τη θερμοκρασία της άμμου – τα χελωνάκια εκκολάπτονται και ξεκινούν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους στη θάλασσα. Φωτογραφίες από Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ.

Διαδώστε το Εδώ ζεις