Στον τόπο μας είναι το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της caretta caretta σε όλη τη Μεσόγειο

Περιβάλλον

Η παραλία των Σεκανίων αποτελεί το σημαντικότερο «μαιευτήριο» της Μεσογείου – και την παραλία με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως – για τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta. Τα Σεκάνια στη Ζάκυνθο είναι ένας παράδεισος για τις χελώνες καρέτα.

Όπως κάθε χρόνο, δεκάδες χελώνες ταξίδεψαν και φέτος για να γεννήσουν τα αυγά τους, σε αυτή τη λωρίδα ακτής, μήκους μόλις 550 μέτρων περίπου, που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ).

Η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά κάθε χρόνο τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, με την έξοδο των νεοσσών προς τη θάλασσα. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το ΕΘΠΖ περίπου 1.124 φωλιές στις παραλίες του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές (535) βρίσκονται στα Σεκάνια.

Οι χελώνες συνήθως επιστρέφουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν προκειμένου να γεννήσουν και εκείνες με τη σειρά τους. Μάλιστα, τα Σεκάνια είναι η παραλία με τη μεγαλύτερη πυκνότητα σε φωλιές παγκοσμίως. Εκτός από τις σημαντικές ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχονται οι χελώνες Caretta caretta, τα αυγά και οι νεοσσοί τους είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτοι σε θηρευτές. Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις 1 στα 1.000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί.

Παραλία Σεκάνια Ζάκυνθος

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη απολύτου προστασίας από το 1999 με την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Όμως, H παραλία των Σεκανίων και η πλαγιά που την περιβάλει δέχεται σημαντικές πιέσεις, όπως η πλαστική ρύπανση, αλλά και η διάβρωση του εδάφους που εντείνεται από τις πυρκαγιές, και οι οποίες απειλούν το μέλλον της καρέτα.