Η… αλαζονεία του φυτού σε ναρκώνει. Οι επιστήμονες ερευνούν αν μπορεί να θεραπεύσει το Αλτσχάιμερ…

Περιβάλλον

Σε αρκετές περιοχές καλλιεργούνται ως κοσμητικά για τα ωραία και εύοσμα άνθη τους, καθώς και για το παραγόμενο εξ αυτών έλαιο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρωματοποιΐα. Ο λόγος για το φυτό Νάρκισσος, γνωστό από την αρχαιότητα για τις ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες, αλλά και την τοξική δράση του.

Από τον νάρκισσο οι αρχαίοι Έλληνες κατασκεύαζαν το «ναρκίσσινο μύρο». Στην έρευνα της σύγχρονης φαρμακευτικής, στην αναζήτηση των συστατικών του “ναρκίσσινου μύρου”, διαπιστώθηκε ότι οι βολβοί του Νάρκισσου είναι τοξικοί. Το δε άρωμα του άνθους του, σε κλειστό χώρο όταν είναι πολλά μαζί επιφέρουν χαύνωση (νάρκωση), έτσι επαληθεύεται πως το αρχαίο εκείνο μύρο πρέπει να ήταν φαρμακευτικό.

Πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκε ότι ο Νάρκισσος περιέχει γαλανθαμίνη, χαρακτηριστική ουσία που θεραπεύει την άνοια. Στη Σκωτία σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες αν αυτή η ουσία μπορεί να παραχθεί σε ποσότητα για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Και μάλλον τα αποτελέσματα πρέπει να είναι θετικά αφού ήδη κάποιο είδος του φυτού αυτού (μάλλον του βουρλοειδή) φέρει ήδη επίσημο όνομα Narcissus “Alois Alzheimer”.

Οι βοτανολόγοι διευκρινίζουν ότι το λουλούδι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τον καθένα, δεδομένης της μεγάλης του δραστικότητας και της υψηλής του τοξικότητας, που επιβάλλει τους κατάλληλους χειρισμούς από τους επιστήμονες του κλάδου.

Στην ελληνική μυθολογία ο νάρκισσος είναι σύμβολο του εγωισμού, της ματαιοδοξίας και της αλαζονείας.

Ένα σπάνιο λιβάδι με νάρκισσους στο Βέρμιο – Livethere

Σύνολο επισκέψεων 3,128 , Σήμερα 1