Κρυβόταν σε ιδιωτικό αγροτεμάχιο…

Πολιτισμός

Βλέπετε το άγαλμα Αθηνάς, που χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ.

Η Αθηνά αποδίδεται μετωπική να στηρίζεται στο δεξί πόδι ενώ το αριστερό άνετο, κάμπτεται προς τα πίσω. Το κεφάλι, που είναι ένθετο από άλλο τεμάχιο, όπως ήταν και -το χαμένο σήμερα- δεξί χέρι, είναι στραμμένο προς τα αριστερά και πάνω. Το αριστερό χέρι ακουμπά στη μέση της. Στο δεξί θα κρατούσε πιθανότατα το δόρυ της.

Η θεά φορά το κορινθιακό κράνος στην κεφαλή και είναι ντυμένη με πέπλο και κοντό ιμάτιο. Ανήκει στον αγαλματικό τύπο γνωστό ως Vescavali (ναός στη Ρώμη) που αντιγράφει πρωτότυπο έργο πιθανότατα του γλύπτη Πραξιτέλη και χρονολογείται στο 330 π.Χ. Εξέλιξη του τύπου αποτελεί η χάλκινη Αθηνά Arezzo (ιταλική πόλη στην οποία αποκαλύφθηκε το 1541) που χρονολογείται στο 300-280 π.Χ.

Το άγαλμα βρέθηκε το 1960 στο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας Ι. Νόβα, στην περιοχή όπου τοποθετείται το Forum (αγορά) της ρωμαϊκής πόλης, σε μικρή απόσταση από το ωδείο, και υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιου λατρευτικού κτίσματος.

Η αποκάλυψη του αγάλματος πιστοποιεί τη λατρεία της θεάς στη Νικόπολη, όπως και η απόδοσή της σε λυχνάρια, ειδώλια και νομίσματα.