Πριν κοκαλώσουν… Τους ψάχνουν για λίγη ζεστασιά και τροφή… Δεν είναι “αόρατοι”, είναι δίπλα μας…

Κοινωνία

Το δριμύ ψύχος ενίσχυσε την αγωνία για την τύχη των ανθρώπων που κάθε βράδυ στρώνουν το αυτοσχέδιο κρεβάτι τους σε κάποια γωνιά στο πεζοδρόμιο, σε δρόμους ή μπροστά από κάποιο κατάστημα. Οι πιο… τυχεροί κοιμούνται πάνω σε παλέτες, οι υπόλοιποι σε χαρτόνια ή ακόμη και στο έδαφος, έχοντας δίπλα τους τα ελάχιστα υπάρχοντά τους.

Τα κλιμάκια του «Street Work» του δήμου Αθηναίων, σάρωσαν κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας περιοχές της πόλης για να φροντίσουν τους αστέγους, που δεν φιλοξενούνται στις δομές και τις θερμαινόμενες αίθουσες του δήμου Αθηναίων.

Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και οδηγοί, πραγματοποίησαν 80 επιτόπιες παρεμβάσεις, για να παραδώσουν φαγητό, ζεστά ροφήματα, μπουφάν και κουβέρτες, ισοθερμικά ρούχα, γάντια, σκούφους, ενημερώνοντας παράλληλα για τη λειτουργία των θερμαινόμενων αιθουσών. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι τα μέλη των ομάδων αυτών, κέρδισαν την εμπιστοσύνη 46 άστεγων και τους οδήγησαν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Και αυτό γιατί είναι γνωστό πως οι άστεγοι δύσκολα έως ποτέ δεν εγκαταλείπουν ένα μέρος που βρήκαν για να προστατευτούν όχι μόνο από το κρύο, αλλά και από κάποιους που επιδιώκουν να τους κλέψουν τα λίγα υπάρχοντά τους… Φοβούνται ότι αν φύγουν, για να βρουν λίγο φαγητό ή θαλπωρή, θα βρουν κάποιον άλλον στο “σπίτι” τους…

Τις τελευταίες ψυχρές νύχτες  έχουν γίνει 254 τέτοιες παρεμβάσεις από τις ομάδες του «Street Work» του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι σημαντική και η συμβολή των πολιτών στην προσπάθεια αυτή, υποδεικνύοντας σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι συνάνθρωποί μας. Έτσι, η τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης που λειτουργεί σε 24ωρη βάση (210-5246515), δέχθηκε 140 τηλεφωνήματα για περιπτώσεις ανθρώπων. Σήμερα, ο δήμος της Αθήνας διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα-πρότυπα Κέντρα Φιλοξενίας Αστέγων με δυνατότητα φιλοξενίας 400 ατόμων.

Ξέρουμε, τελικά, πόσοι είναι οι άστεγοι;

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας, με την επιστημονική ευθύνη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, σε έρευνα που διενεργήθηκε είχαν καταγραφεί 793 άστεγοι εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, άτομα, δηλαδή, που έμεναν στον δρόμο, σε δομές αλλά και σε υποστηριζόμενα διαμερίσματα. Αντίστοιχα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο αριθμός των άστεγων ανθρώπων έφτανε τους 380, ενώ στον Δήμο Πειραιά τους 265. Οι άστεγοι οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην έρευνα απάντησαν πως πριν βρεθούν στον δρόμο έμεναν σε δική τους κατοικία, σε σπίτι μελών της οικογένειάς τους αλλά και σε σπίτι που νοίκιαζαν.