Μετά από 40 χρόνια… Συναινετικά διαζύγια με ένα… κλικ και χωρίς γραφειοκρατία

Κοινωνία

Σημαντικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, ύστερα από τέσσερις δεκαετίες, φέρνει το νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή για ψήφιση το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις υπάρχει και εκείνη που αφορά στα συναινετικά διαζύγια, τα οποία περνούν πλέον στην ψηφιακή εποχή.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο αλλάζει τα δεδομένα στο κομμάτι των συναινετικών διαζυγίων και πλέον τα ζευγάρια θα μπορούν να χωρίζουν χωρίς να μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας με ένα κλικ! Το e-διαζύγιο ή το «άυλο διαζύγιο» θα πρέπει μόνο να είναι συναινετικό, χωρίς καν να απαιτείται βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής.

Επί σαράντα χρόνια τα συναινετικά διαζύγια, βάσει του ισχύοντος νόμου, εκδίδονται από τους συμβολαιογράφους παρουσία δικηγόρων και οι πρώην σύζυγοι ρυθμίζουν με κοινή συμφωνία (συμβολαιογραφική πράξη), τα θέματα διατροφής και γονικής μέριμνας των παιδιών.

Για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο καθιερώνεται το τεκμήριο επικοινωνίας και οι συνέπειες κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν μένει στο ίδιο σπίτι, να είναι τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου.

Σύνολο επισκέψεων 435 , Σήμερα 2