Τυχεροί οι αρχαιολόγοι… άτυχος ο ιδιοκτήτης. Βρήκαν σπάνια αρχαία σε οικόπεδο, πριν οικοδομηθεί. Εικόνες

Πολιτισμός

Κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε ιδιόκτητο οικόπεδο αποκαλύφθηκαν οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, οι τάφοι χρονολογούνται  από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι χαρακτηρίζουν ως μία πολύ σημαντική την ανασκαφή επισημαίνοντας ότι τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι το μεγάλο χάλκινο αγγείο, το οποίο μάλιστα είναι σχετικά σπάνιο, η χάλκινη τεφροδόχος υδρία, το πτυκτό κάτοπτρο και η μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία, η αποκάλυψη των οκτώ τάφων έγινε μέσα σε οικόπεδο στον οικισμό του Αυγείου, όπου ο ιδιοκτήτης του ήθελε να το οικοδομήσει. Οι αρχαιολόγοι επόπτευαν τις εγκάρσιες τομές στο οικόπεδο, προκειμένου να δοθεί η άδεια ανέγερσης οικοδομής, χωρίς να είναι σίγουροι ότι θα βρεθούν οι τάφοι.

Ηλεία: Ανακαλύφθηκαν τάφοι 2.400 ετών της αρχαίας Ήλιδας (pics)

Όπως σημειώνεται, «η αποκάλυψη αυτής της σωστικής ανασκαφής, δίνει στοιχεία για την τοπογραφία της περιοχής και το μέγεθος του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Ήλιδας, το οποίο ήταν πολύ μεγάλο»

Άλλωστε, η Αρχαία Ήλιδα ήταν μία πολύ σημαντική πόλη της Πελοποννήσου, για αυτό και είναι αναμενόμενο να βρίσκουν οι αρχαιολόγοι εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα, ειδικά στα νεκροταφεία της.

Οκτώ τάφοι ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη της Ήλιδας, στη σημερινή Ηλεία -  Paraskhnio.gr

Σύνολο επισκέψεων 998 , Σήμερα 1