Σε 21 ημέρες απεξάρτηση από ουσίες και αλκοόλ… Από τα ελάχιστα νοσοκομεία, πανελληνίως…

Κοινωνία

Παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (detox) της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από ουσίες ή αλκοόλ να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που βιώνουν και να απεξαρτηθούν.

Είναι από τα ελάχιστα περιφερειακά νοσοκομεία πανελληνίως, μετά τη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί τη Μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης (detox). Η Μονάδα αυτή του Νοσοκομείου Κέρκυρας έχει τη δυνατότητα σωματικής και φαρμακευτικής απεξάρτησης τεσσάρων ασθενών ταυτόχρονα, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της για να φιλοξενήσει έξι άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευτεί 52 ωφελούμενοι, εκ των οποίων οι 37 ήταν άνδρες και 15 γυναίκες. Οι 30 εξ αυτών είχαν βασική εξάρτηση από ουσίες όπως ηρωίνη, βουπρενοφρίνη και βενζοδιαπεζίνες, ενώ οι 22 είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ. Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι σήμερα 16 ωφελούμενοι έχουν προσέλθει από άλλους νομούς της Ελλάδας.

Η διάρκεια νοσηλείας είναι 21 ημερών, ενώ ελάχιστο είναι εκείνο το ποσοστό που δεν ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Στα μέλη που εισάγονται, γίνεται πλήρης εργαστηριακός και κλινικός έλεγχος, ενώ χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των στερητικών συμπτωμάτων.

Στην Μονάδα υπάρχει εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη βάση, ενώ οι ασθενείς υποστηρίζονται από ψυχολόγο κατά την διάρκεια, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας. Εκτός του βασικού στόχου, που είναι ο έλεγχος των συμπτωμάτων απόσυρσης και στέρησης από παράγωγα οπίου, βενζοδιαζεπινών ή αλκοόλ, η Μονάδα detox, έχει την δυνατότητα διασύνδεσης με το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, αντιμετωπίζοντας συνυπάρχουσες παθολογικές διαταραχές.

Επίσης αποτελεί τον διασυνδετικό κρίκο για τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του ωφελούμενου. Παράλληλα παρέχονται δραστηριότητες εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας, όπως και συνδρομή της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας, ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει, είτε το κλειστό πρόγραμμα Απεξάρτησης στην κλειστή Κοινότητα Καρτερών Θεσσαλονίκης, είτε στο ανοιχτό ψυχοθεραπευτικό πρόγραμμα στο «Διάπλους» στην Κέρκυρα.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ανήκει στους Οργανισμούς-φορείς πανελλαδικά που έχουν λάβει ειδική έγκριση από το υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση δράσεων απεξάρτησης.