Μπροστά σας το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ανάγλυφο…

Πολιτισμός

Αναθηματικό ανάγλυφο των ελευσινιακών θεοτήτων από πεντελικό μάρμαρο. Βρέθηκε στην Ελευσίνα, και χρονολογείται γύρω στα 440-430 π.X. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο από τα γνωστά αναθηματικά ανάγλυφα, αφιερωμένο στο ιερό της Δήμητρας και της Κόρης. Στην ανάγλυφη παράσταση εικονίζονται οι ελευσινιακές θεότητες σε σκηνή μυστηριακής τελετής.

Αριστερά η Δήμητρα ντυμένη με πέπλο και κρατώντας στο αριστερό χέρι σκήπτρο, παραδίδει τα ιερά στάχυα στον ήρωα Τριπτόλεμο, γιο του βασιλιά της Ελευσίνας Κελεού, για να διδάξει στους ανθρώπους την καλλιέργεια του σιταριού. Δεξιά η Περσεφόνη, ντυμένη με χιτώνα και ιμάτιο και κρατώντας δάδα, ευλογεί με το δεξί χέρι τον Τριπτόλεμο.

H μεγαλειώδης παράσταση και κυρίως το μεγάλο μέγεθος του έργου δημιουργούν την υπόνοια ότι ίσως πρόκειται για λατρευτικό και όχι απλώς αναθηματικό ανάγλυφο. Στην αρχαιότητα φαίνεται πως ήταν φημισμένο, γι’ αυτό και αντιγράφηκε στη ρωμαϊκή εποχή. Ένα τέτοιο αντίγραφο βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

To Mεγάλο Eλευσινιακό Aνάγλυφο εκτίθεται με τα υπόλοιπα έργα γλυπτικής της κλασικής περιόδου στο ισόγειο του Εθνικού Αρχαιολογικοί Μουσείου.

Σύνολο επισκέψεων 3,586 , Σήμερα 1