Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από το διάσημο πορτρέτο που αφιερώθηκε στους Έλληνες

Πολιτισμός

Επέστρεψε στην Εθνική Πινακοθήκη, μετά την ολοκλήρωση εργασιών συντήρησης, ο πίνακας «Γυναικείο κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσo που εκλάπη μαζί με έργο «Ανεμόμυλος» του Μοντριάν τον Ιανουάριο του 2012.

Το «Γυναικείο Κεφάλι» φιλοτεχνήθηκε από τον Ισπανό καλλιτέχνη το 1939 και είναι πορτρέτο της συντρόφου και μούσα του εκείνη την περίοδο, Ντόρας Μάαρ.

Εκτός από την καλλιτεχνική του αξία, το έργο του Ισπανού καλλιτέχνη έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες: ο Πικάσο το αφιέρωσε στον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον του φασιστικού άξονα και φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του ζωγράφου.

Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει χειρόγραφη αφιέρωση του Ισπανού ζωγράφου, που αναφέρει: «Pour le Peuple Grec, Hommage de Picasso» (Για τον ελληνικό λαό, Φόρος Τιμής από τον Πικάσο).

image 1

Η σύντροφος του Πικάσο, Μάαρ, ήταν Γαλλίδα σουρεαλίστρια φωτογράφος, ζωγράφος και ποιήτρια της δεκαετίας του ’30 και έγινε σύντροφος του Πικάσο όταν εκείνη ήταν 29 ετών και εκείνος 54. Εζησαν έναν παθιασμένο έρωτα και μία θυελλώδη σχέση και έγινε η μούσα του για μια σειρά πορτρέτων και εμβληματικών έργων όπως «Η γυναίκα που κλαίει» (The Weeping Woman).

Όταν ο Πικάσο ξεκινά να ζωγραφίζει την «Γκερνίκα», η Μάαρ φωτογραφίζει όλα τα στάδια της δημιουργίας του έργου από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο του 1937, για να τον βοηθήσει στην εξέλιξη του πίνακα.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το ζευγάρι χώρισε -ο Πικάσο ερευτεύτηκε μία άλλη- και η Μάαρ βυθίστηκε στην κατάθλιψη και στη μοναξιά. Η Μάαρ πέθανε τον Ιούλιο του 2007, σε ηλικία 89 ετών.

Το έργο του Pablo Picasso, με βάση τις τιμές που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα του Artprice για ανάλογες δημιουργίες του καλλιτέχνη,  αν κυκλοφορούσε σήμερα στην αγορά, η αξία του θα μπορούσε να φτάσει και στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύνολο επισκέψεων 2,672 , Σήμερα 1