Το νάτριο (αλάτι) που περιέχεται στις τροφές είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας αφού βοηθά την σωστή ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος, καθώς και την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στους μύες όσο σε καρδιά και εγκέφαλο.
Η αυξημένη ποσότητα άλατος προκαλεί αρτηριακή υπέρταση, ενώ σε καταστάσεις υπονατριαιμίας (χαμηλά ποσοστά άλατος στον οργανισμό κάτω από 125ml) παρατηρείται εγκεφαλοπάθεια και αρρυθμίες. Άρα η διατήρηση της ισορροπίας του άλατος στον οργανισμό μας είναι κριτικής σημασίας.
Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η άποψη στην καρδιολογική κοινότητα ότι η πλήρης διακοπή του άλατος στην διατροφή μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα.
Εντυπωσιακά πράγματι είναι τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύθηκε σ’ ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά το New England Journal of Medicine. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ελαττώνοντας κατά 3 γραμμάρια το αλάτι ημερησίως ελαττώθηκαν κατά 60.000 οι περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου, κατά 32.000 τα εγκεφαλικά επεισόδια, κατά 54.000 τα εμφράγματα του μυοκαρδίου όπως και οι θάνατοι από διάφορες παθολογικές αιτίες κατά 44.000 ετησίως.
Όπως επισημναίνει ο Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής, του νοσοκομείου Υγεία, dr Ηλίας Τσούγκος, αυτό που πρέπει να προσέξουμε λοιπόν δεν είναι το μαγειρικό αλάτι στο σπιτικό φαγητό, ούτε το αλάτι το οποίο περιέχεται σε μη επεξεργασμένες τροφές όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά. Το πρόβλημα έγκειται στα συσκευασμένα τρόφιμα καθώς και στα έτοιμα φαγητά.
Ποσοστό έως και 75% του άλατος που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος κρύβεται σε επεξεργασμένα κρέατα (λ.χ. αλλαντικά), το τυρί, τα δημητριακά, το ψωμί, τα έτοιμα γεύματα, τα πατατάκια, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και γενικώς τα αλμυρά εδέσματα. Το μόνο λοιπόν που θα πρέπει να περιοριστεί είναι το αλάτι στις έτοιμες τροφές καθώς εκτιμάται ότι θα ελαττωθούν κατά 100.000 οι θάνατοι ετησίως. Θα πρέπει να καταγράφεται σε κάθε αναλώσιμο τρόφιμο το ακριβές ποσό αλατιού που περιέχει και η προτεινόμενη ποσότητα που πρέπει να περιέχουν οι τροφές ημερησίως πρέπει να κυμαίνεται από 370- 580 mg.
Παρακάτω παρατίθεται ενδεικτικός πίνακας για την περιεκτικότητα των τροφών σε νάτριο.
Ενδεικτικός πίνακας περιεκτικότητας τροφών σε Νάτριο :
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.