Τι είναι αυτές οι θαλάσσιες μπάλες που έχουν γεμίσει τις παραλίες;

Και όμως συμβαίνει...

Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση… Είναι νεκρά φύλλα Ποσειδωνίας, οι ίνες των οποίων παίρνουν το σχήμα μπάλας με τη βοήθεια των ρευμάτων. Όταν τα νεκρά φύλλα Ποσειδωνίας πέφτουν λόγω του φθινοπώρου και θάβονται, διαβρώνονται και θρυμματίζονται απελευθερώνοντας μέρος των ινών. Από αυτές σχηματίζονται οι θαλάσσιες μπάλες, γνωστές ως μπάλες του Ποσειδώνα και επιστημονικά ως aegagropilae.

Πρόσφατη μελέτη μάλιστα έδειξε ότι κατά τον σχηματισμό τους, οι μπάλες του Ποσειδώνα πέρα από ίνες παγιδεύουν και μικροπλαστικά και μικρά κομμάτια πλαστικού σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

Περισσότερα από 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλασσίων ζώων ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας, μεταξύ αυτών πολλά από τα ψάρια αλιευτικής σημασίας. Πρόκειται για οικοτόπους με θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Πρώτον, αποτελούν τόπους αναπαραγωγής, λειτουργούν σαν βρεφοκομεία για πολλά είδη. Δεύτερον, αποτρέπουν τη διάβρωση των ακτών μέσω των ριζωμάτων και των φύλλων τους. Με την αποψίλωση των θαλάσσιων λιβαδιών πολλές παραλίες απειλούνται με συρρίκνωση ή και εξαφάνιση. Τρίτον, όπως και τα χερσαία φυτά, τα υποβρύχια δάση δεσμεύουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Φωτογραφίες από την περιβαλλοντική οράνωση iSea.

May be an image of nature and text that says 'Sea www.isea.com.g'