Το λίγο ωφελεί… Το πολύ κάνει κακό στην υγεία σας… Και τα προβλήματα είναι σοβαρά…

Διατροφή

Είναι γνωστό ότι το αλάτι κάνει το φαγητό πιο νόστιμο, όπως και ότι είναι σημαντικό για το σώμα για να λειτουργεί σωστά, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το νάτριο, όπως σημειώνουν, ένα από τα βασικά συστατικά του επιτραπέζιου αλατιού, ρυθμίζει τη ροή του αίματος και την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των νεύρων και των μυϊκών ινών.

Παράλληλα, το χλώριο, η άλλη ουσία στο αλάτι, βοηθά στην πέψη. Τα τρόφιμα στη διατροφή μας πρέπει να έχουν κάποιο αλάτι για να αναπληρώνουμε αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά στοιχεία που ονομάζονται ηλεκτρολύτες.

Όμως, οπι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς το πολύ αλάτι σίγουρα κάνει κακό… Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με αλάτι. Τα εστιατόρια προσθέτουν αλάτι στο φαγητό για να το κάνουν πιο νόστιμο. Ως αποτέλεσμα, λαμβάνουμε περισσότερο νάτριο από όσο χρειαζόμαστε, κάτι που έχει δραστικές επιπτώσεις στην υγεία.

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού συμβάλλει στην ανάπτυξη υπέρτασης σε άτομα με σχετική προδιάθεση. Άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο, και κυρίως εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με αυτούς που έχουν φυσιολογική πίεση.

Το νάτριο είναι το στοιχείο εκείνο που ενοχοποιείται για την υπέρταση. Επιπλέον, ενώ το νάτριο δεν είναι καρκινογόνο αυτό καθ’ αυτό, η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως π.χ λοίμωξη με το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5g αλατιού ημερησίως. Οι ίδιες συστάσεις ισχύουν και για την Ελλάδα. Η ποσότητα 5 g ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού.

Πως μαθαίνω πόσο αλάτι οπεριέχει ένα τρόφιμο.

Αναζητήστε στις ετικέτες συσκευασμένων προϊόντων τη διατροφική επισήμανση. Εάν ένα τρόφιμο στα 100g περιέχει περισσότερο από 0,6g νατρίου (ή 1,5g αλατιού) τότε είναι υψηλό σε νάτριο/αλάτι.
Εάν ένα τρόφιμο στα 100g περιέχει 0,1g νατρίου (ή 0,3g αλατιού) ή λιγότερο, τότε είναι χαμηλό σε νάτριο/αλάτι.

Σύνολο επισκέψεων 1,581 , Σήμερα 1