70 χρόνια πατούν γκάζι σε όλη την Ελλάδα… Σπάνιο ντοκουμέντο από την εκκίνηση του πρώτου Ράλλυ

Η Ελλάδα παλιά...

Εβδομήντα χρόνια από τη διεξαγωγή του 1ου Ράλλυ Ακρόπολις. Η φετινή διοργάνωση ξεκινά σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Ένας από τους παλαιότερους και σημαντικότερους αγώνες αυτοκινήτου. Θεωρείται από τα πιο απαιτητικά και ανταγωνιστικά Ράλλυ.

Και αυτήν τη χρονιά περιλαμβάνει ειδικές διαδρομές στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία σε θεατές από πολλά μέρη της Ελλάδας να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Από το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζουμε ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την εκκίνηση του πρώτου Ράλλυ Ακρόπολις που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαΐου του 1953 και καταγράφηκε από τον φακό των κινηματογραφικών επικαίρων της εποχής. Θα παρακολουθήσετε πλάνα με πλήθος θεατών να έχει συγκεντρωθεί επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στους πρόποδες της Ακρόπολης των Αθηνών για να δει από κοντά την εκκίνηση του πρώτου Διεθνούς Ράλλυ Ακρόπολις, του διάσημου αγώνα μηχανοκίνητου αθλητισμού με διεθνή συμμετοχή.

Τα πληρώματα θα έκαναν το γύρο της χώρας, διασχίζοντας μια διαδρομή 1.728 χιλιομέτρων περνώντας από τους Δελφούς, την Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τα Ιωάννινα, το Αντίρριο και το Ρίο, την Ολυμπία, την Τρίπολη, με επιστροφή στην Αθήνα. Τους αγώνες διοργάνωνε η ΕΛΠΑ (Ελληνική Λέσχη Περιήγησης και Αυτοκινήτου). Τη νίκη κατέκτησε ο Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο με Jaguar XK120.

Μεγάλη ήταν η συμβολή του Ράλλυ Ακρόπολις στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Σημείο αναφοράς στην ιστορία του ήταν η χρονιά 1973 οπότε εντάχθηκε στο πρόγραμμα αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (WRC).