Με άμμο και χαλίκι προστάτευσαν την κληρονομιά μας…

Πολιτισμός

Από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου της Ακρόπολης, το 2003… Τότε που ολόκληρη η ανασκαφή καλύφθηκε με γεωύφασμα, άμμο και χαλίκι για να προστατευτούν τα αρχαία κατά την ανέγερση του Μουσείου. Ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία στον κόσμο, που περιλαμβάνει μοναδικά αριστουργήματα, κυρίως πρωτότυπα έργα της αρχαϊκής και κλασικής ελληνικής τέχνης, που συνδέονται άμεσα με τον ιερό βράχο της αθηναϊκής Ακρόπολης.

Μια λεπτομέρεια που μπορείτε να διακρίνετε είναι οι τσιμεντένιοι δακτύλιοι που είχαν ήδη τοποθετηθεί με σκοπό την κατασκευή των 67 υποστυλωμάτων (κολώνες) στήριξης του κτηρίου.

Κάτω από το Μουσείο απλώνεται μία αρχαία γειτονιά της Αθήνας. Δρόμοι, σπίτια, λουτρά, εργαστήρια και τάφοι συνθέτουν μια περίπλοκη εικόνα αρχαιολογικών καταλοίπων, με καλύτερα διατηρημένα αυτά της ύστερης αρχαιότητας. Ένα άλλο μέρος διατηρείται σε κατάχωση, ενώ ένα ακόμα έχει απομακρυνθεί για να κατασκευαστούν τα υπόγεια επίπεδα του Μουσείου και του σταθμού ΑΚΡΟΠΟΛΗ του ΜΕΤΡΟ.

Σήμερα η ανασκαφή απλώνεται, ως ένα τεράστιο έκθεμα, κάτω από το Μουσείο, ενσωματωμένη σε ένα νέο περιβάλλον που την προστατεύει και την αναδεικνύει και είναι επισκέψιμη καθημερινά.