ΠΡΟΣΟΧΗ. Αυτές οι τροφές “φουντώνουν” τα σπυράκια στο πρόσωπο και το σώμα σας…

Διατροφή

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δερματικά προβλήματα στο πρόσωπο και το σώμα, τα οποία εκδηλώνονται κυρίως με τα ενοχλητικά σπυράκια.

Η ακμή (σπυράκια) είναι, επί της ουσίας, μια φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού. Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, είναι αποτελεσματικές θεραπείες για σοβαρή ακμή και ότι τα άτομα με ακμή έχουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών μορίων στο αίμα τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, συγκεκριμένες τροφές μπορούν να συμβάλλουν στη φλεγμονή. Η σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής εξακολουθεί να μην έχει εξηγηθεί απόλυτα σε επιστημονικό πλαίσιο, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής.

Επεξεργασμένοι σπόροι και ζάχαρη

Τα άτομα με ακμή τείνουν να καταναλώνουν περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες από ό,τι τα άτομα με λίγη ή καθόλου ακμή. Τροφές πλούσιες σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες περιλαμβάνουν:

  • Ψωμί, κράκερ, δημητριακά, ή επιδόρπια με λευκό αλεύρι

  • Ζυμαρικά φτιαγμένα με λευκό αλεύρι

  • Noodles λευκού ρυζιού

  • Αναψυκτικά και άλλα ποτά με ζάχαρη

  • Γλυκαντικά, όπως ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σιρόπι σφενδάμου, μέλι ή αγαύη

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και της σοβαρότητας της ακμής στους εφήβους. Το γάλα είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, πέρα από τις επιδράσεις του στο σάκχαρο αίματος, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της ακμής.

Γρήγορο φαγητό (fast food)

Η ακμή σχετίζεται έντονα με την τυπική διατροφή στον δυτικό πολιτισμό, που είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Δεν είναι σαφής η αιτία που η κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακμής, αλλά ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι μπορεί να επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων και να αλλάξει τα επίπεδα ορμονών με τρόπο που προάγει την ανάπτυξη της ακμής.

Τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Το δυτικό πρότυπο διατροφής περιέχει μεγάλες ποσότητες αραβοσίτου και σόγιας, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και πολύ λίγα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ψάρια και ξηρούς καρπούς. Αυτή η ανισορροπία των ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ωθεί το σώμα σε μια φλεγμονώδη κατάσταση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της ακμής.

Σοκολάτα

Αρκετές ανεπίσημες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ακμής, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αποδειχθεί ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Ο ακριβής λόγος για τον οποίο η σοκολάτα μπορεί να αυξήσει την ακμή είναι ασαφής, αν και μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας αύξησε την αντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στα βακτήρια που προκαλούν ακμή, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση αυτών των ευρημάτων.