Γιατί αυτές τις αγελάδες τις προσέχουν… σαν τα μάτια τους. Η σπάνια φυλή

Και όμως συμβαίνει...

Ως «κόρη οφθαλμού» φυλάσσουν τα κοπάδια τους οι εκτροφείς της ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοειδών, που αποτελεί ένα σπάνιο είδος αγελάδας, καθώς κατάγονται από την αρχαία ιλλυρική φυλή.

Η  Νο1 προτεραιότητά τους είναι η διαφύλαξη της…καθαροαιμίας τους και όπως επισημαίνουν οι εκτροφείς «δεν υπάρχει περίπτωση κτηνοτρόφος να αφήσει ένα ζώο αυτής της φυλής να κυκλοφορεί ανεπιτήρητο».

Πληθυσμοί της Ελληνικής Βραχυκερατικής φυλής στην Ελλάδα, εντοπίζονται σήμερα σε ορεινές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου, των Γρεβενών, της Ροδόπης, του Μπέλες, του Παγγαίου, της Θεσσαλίας, της υπόλοιπης Δυτικής Μακεδονίας και της Πίνδου, αλλά και σε νησιά όπως η Κεφαλονιά και το Μεγανήσι (Ιθάκη).

Οι βραχυκερατικές αγελάδες, φτάνουν μέχρι και το 1,15 σε ύψος, έχουν κοντά και αδύνατα άκρα, έχουν μικρό και σχετικά μακρύ κεφάλι (ειδικά στα θηλυκά) με στενή μύτη (σφηνοειδές σχήμα), μεγάλα μάτια και κέρατα μικρά και λεπτά, τα οποία συνήθως στρέφονται στεφανοειδώς προς τα εμπρός ή επάνω.

Η ανθεκτικότητα της φυλής στις εκάστοτε τοπικές δύσκολες κλιματεδαφικές και εν γένει περιβαλλοντικές συνθήκες είναι μοναδική και αυτή αξιοποιεί πλήρως τους διαθέσιμους τύπους λιβαδιών και βοσκοτόπων (ποολίβαδα, φρυγανολίβαδα, θαμνολίβαδα όλων των κλάσεων, δασολίβαδα, δάση, καλαμιώνες, υγρολίβαδα, εγκαταλελειμμένοι αγροί) όλες τις εποχές του έτους. Οι αγελάδες διατηρούνται στην αναπαραγωγή για περισσότερο από 15 έτη.