Μαύρη επέτειος… Οι πρώτες ώρες του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967, εκδηλώνεται το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Μια ομάδα αξιωματικών, στην πλειοψηφία τους συνταγματάρχες και με επικεφαλής τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο, κινητοποιούν μονάδες του στρατού, ελέγχουν όλα τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα της χώρας, προχωρούν σε συλλήψεις πολιτικών και στρατιωτικών σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού και καταλαμβάνουν αιφνιδιαστικά το Πεντάγωνο.

Άρματα μάχης και στρατιωτικά τμήματα καταλαμβάνουν στρατηγικά σημεία στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Με το πρόσχημα της κομουνιστικής απειλής για τη χώρα καταλύεται το δημοκρατικό πολίτευμα και επιβάλλεται δικτατορικό καθεστώς το οποίο διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο του 1974, όταν η χούντα των συνταγματαρχών κατέρρευσε υπό την πίεση των γεγονότων στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα εις βάρος του Μακαρίου και την ακόλουθη τουρκική εισβολή.

Από το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο από την εκδήλωση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 παρουσιάζουμε απόσπασμα από επεισόδιο της εκπομπής «Εδώ και Σήμερα» με τίτλο «Οι Πρώτες σελίδες που πρόλαβε η χούντα – 21 Απριλίου». Θέμα της εκπομπής είναι τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών την 21η Απριλίου 1967 και ειδικότερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν και η αναστολή λειτουργίας των εφημερίδων της ημέρας.

Στο απόσπασμα παρακολουθούμε τον Ηρακλή Τζάθα, αρχισυντάκτη της εφημερίδας ”ΑΥΓΗ” και τον Γιώργο Αναστασόπουλο πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας ”Καθημερινή”, οι οποίοι περιγράφουν το κλίμα που επικρατούσε τις ημέρες πριν την 21η Απριλίου, ενώ θυμούνται τις αντιδράσεις των ίδιων και των εφημερίδων τους στις πρώτες ώρες που εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα.